Печалбата на Бундесбанк за 2016-та се срина

Печалбата на Централната банка на Германия отчете рязко понижение на годишните си резултати през миналата година, тъй като тя увеличи своите рискови финансови буфери, за да се защити срещу възможни загуби в бъдеще, когато започне нарастване на лихвените ставки.

Нетната печалба на Бундесбанк се сви през 2016 година до едва 399 млн. евро от печалба в размер на 3,2 млрд. евро година по-рано. Президентът на банката Йенс Вайдман отдаде влошаването на финансовия резултат на заделени за 1,8 млрд. евро провизии срещу рискове, свързани с бъдещо увеличаване на лихвените ставки. Това решение на банката доведе до нарастване на общите ѝ финансови буфери до огромните по размер 15,4 млрд. евро.

Годишният финансов отчет на Бундесбанк показва, как тя се подготвя за края на политиките на „лесни пари“ на ЕЦБ, които включват дългосрочни кредити за търговските банки при много ниски лихви и масивната програма за покупки на еврооблигации, известна като „количествени улеснения“. Трябва да се има предвид, че тези стимулиращи политики бяха доста печеливши за централните банки от еврозоната през последните няколко години. Когато обаче тези програми започнат да бъдат извеждани от употреба и в резултат на това има нарастване на лихвите, се очаква тези печалби да спаднат рязко и дори централните банки да излязат на загуба.

Слабите финансови резултати за отминалата година също така означават, че немското финансово министерство ще получи доста по-малък по размер чек от централната банка, като това ще представлява най-слабият принос на Бундесбанк към държавната хазна от 2003-а година насам.

Един от запомнящите се ходове през миналата година на Бундесбанк бе връщането на около 216 метрични тона (238 тона) от златните резерви обратно във Франкфурт, което бе предвидено за обявените от нея преди четири години планове за връщане на резервите в злато обратно у дома. Тогава банката посочи, че през 2016-а година тя е преместила 111 метрични тона злато от Ню Йорк и 105 метрични тона от Париж.

Трансферите се осъществиха без никакви проблеми и нередности. Планът, който предвиждаше прехвърлянето на 300 тона злато от Ню Йорк във Франкфурт, беше напълно завършен през 2016-а година, посочи тогава членът на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле в специално съобщение за пресата. Той също така заяви, че банката ще бъде в състояние да постигне целта си за трансфер на златните си резерви, намиращи се в Париж, до края на 2016-та, което означава, че вече няма да има германските златни запаси, съхранявани във френската столица.

Бундесбанк има за цел до 2020-а година да започне да съхранява половината от германските златни резерви в собствените си трезори във Франкфурт. В края на миналата година Централната банка на Германия държи 47,9% от резервите си в злато във Франкфурт, 36,6% във Федералната резервна банка на Ню Йорк, 12,8% в Английската централна банка в Лондон и 2,7% във Френската централна банка в Париж.

 

  Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *