Печалбата на Deutsche Bank се срина

Най-голямата европейска банка по приходи Deutsche Bank AG обяви, че печалбата ѝ през третото тримесечие е паднала с 94%, след като търгуването с дълг пропадна, а компанията трябваше да отдели средства за съдебни дела.

Нетната печалба за последните три месеца е намаляла до 41 млн евро от 747 млн през съответното тримесечие през миналата година, обяви банката в свое изявление, цитирано от Bloomberg. Така тя не изпълни прогнозата на 12 анализатори за Bloomberg, която сочеше печалба от 430 млн евро.

Инвестиционните банки претърпяха спад при търговията с инструменти с фиксиран доход, която съставлява съществена част от приходите им, тъй като инвеститорите изчакваха да видят дали Федералният резерв ще намали купуването на облигации. Изпълнителните директори на банката трябваше да заделят средства за разрешаването на правни спорове покрай участието на компанията в спекулациите с основни индекси, свързани с жилищния пазар в САЩ.

Акциите на Deutsche Bank спаднаха с 0,5% до 35,90 евро на борсата във Франкфурт вчера. Тази година те са се покачили с 9% и с 18% спрямо Bloomberg Banks and Financial Services Index.

Приходите на банката от търгуване с дълг и други инструменти, които се равняваха на 27% от приходите ѝ през 2012 г., паднаха с 48% до 1,29 млрд евро през третото тримесечие, отново разминавайки се с прогнозата на Bloomberg за 1,59 млрд.

Регулатори по света разследват над дузина банки, включително и Deutsche Bank, заподозрени в спекулации с основни лихвени индекси. Немската банка е отделила 4,1 млрд. евро за съдебни разходи в края на третото тримесечие, за разлика от 3-те млрд, отделени в края на юни. Компанията разпитва около 50-ина служители, за да разбере дали трейдърите са спекулирали с такива индекси и каза, че няма улики за нарушения от страна на бивши или настоящи членове на мениджърския екип.

Миналата седмица американската банка JP Morgan Chase & Co се съгласи да изплати 5,1 млрд. долара на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac, съгласно споразумение с Федералната агенция за жилищно финансиране, с което да се прекратят съдебни искове към банката. Тя обяви първото си тримесечие на загуба под ръководството на изпълнителния директор Джейми Даймън по-рано през месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *