Печалбата на Shell се срина наполовина

Royal Dutch Shell, петролният производител, който наскоро закупи конкурента си BG Group за сумата от 70 млрд. долара, отчете 56% спад в печалбата си за първото тримесечие в резултат на ниските цени на суровия петрол, макар че рафиниращите и търговските услуги компенсират част от спада на цените,съобщава Bloomberg.

В изявлението си от четвъртък базираната в Хага компания обяви, че коригираната с еднократни ефекти и промени в запасите печалба е спаднала до 3,2 млрд. долара от 7,3 млрд. долара през миналата година. Средните прогнози на анализаторите възлизаха на 2,5 млрд. долара.

Сривът на цените на петрола през последната година принуди производителите да намалят разходите си и да отложат някои от проектите си, за да укрепят счетоводните си баланси. Нестабилните цени могат да вдигнат печалбата от търговията на петрол, докато по-евтиният суров петрол съкращава разходите на рафинериите.

„Резултатите отразяват силата на интегрираните ни бизнес услуги на фона на по-ниските цени на петрола“, заяви в изявлението си главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден. „Продължаваме да предприемаме стъпки за подобряване на конкурентноспособността ни, като удвояваме усилията си, за да постигнем по-добри резултати”.

През първото тримесечие средната цена на петрола сорт Brent падна с 46% в сравнение с миналата година, достигайки 55,13 долара на барел. Бенчмаркът се възстанови през този месец, като се качи до около 65 долара за барел на фона на насилието в Близкия изток.

Shell очаква цените на петрола да се вдигнат до 90 долара на барел до 2018 г., с което оправдава 50% по-високата сума, която предложи, за да купи BG Group.

Англо-холандската компания, съвместно с BG Group и Total SA, са най-големите производители на петрол, произвеждайки ежедневно достатъчно суровина, за да задоволи нуждите на Япония, Индия, Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия. Мечият пазар им позволи да генерират по-висока доходност, като съхраняват евтин петрол, който да продадат на печалба по-късно и като използват ниските цени, за да правят залози със същия капитал.

Придобиването на BG Group, което ще бъде завършено през следващата година, ще предостави на Shell дълбоководни активи в Бразилия, ще затвърди позицията му в газовата промишленост в Австралия и ще позволи по-голямо участие в зараждащия се износ на втечнен природен газ в САЩ.

Ван Бюрден ускори продажбата на активи и намали харчовете дори преди цените на петрола да започнат да падат през юни. Shell закри завода си за нефтохимични продукти в Катар на стойност 6,5 млрд. долара и през януари заяви, че ще намали с 15 млрд. долара инвестициите си през следващите три години и ще съкрати проучванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *