Печалбите от наеми тръгнаха надолу

Само луксозните имоти ще поскъпнат средно с 15%

Изгодни са инвестициите в СПА центрове и складове

През 2006 г. са сключени близо 280 хил. сделки, което е с около 17% повече в сравнение с 2005 г. Вложенията в имоти поставят България на 6-о място в света по инвестиции в имоти, което е основен показател за развитието на пазара, отчитат от „Адрес“. Присъединяването на България към ЕС и разширяващият се туристически пазар ще насочат към страната значителен обем чуждестранни инвестиции.

Бизнес имотите продължават да привличат вниманието на инвеститорите

Фото Георги Николов Печалбата от покупката на жилище в големите градове вече не е толкова сигурна, колкото преди. Бумът на новото строителство в последните години увеличи драстично предлагането на апартаменти под наем. Рентите се задържаха на сравнително високи нива, за които често няма кандидати. Затова, ако имате свободни пари, по-добре купувайте акции, вместо имоти. Така анализаторите съветват дребните инвеститори. Това се отнася основно за пазара на апартаменти в градовете и някои от по-големите курорти, където най-често се правеха вложения през последните 2-3 години. „Липсата на развит пазар на наеми наистина поставя под въпрос доколко може да се очаква печалба от инвестицията в апартамент. Но в дългосрочен план вложението в жилище и евентуалната му препродажба остава изгодна“, смята управителят на „Планекс холдинг“ Пламен Адреев. Според него не е коректно да се правят сравнения между капиталовия и имотния пазар. Докато пазарът на недвижимости навлиза във фазата на спокойствието, търговията с акции все още не е развита, няма достатъчно информация и яснота, което често превръща инвестицията в рискова, коментира Андреев.

„Възможностите на пазара на имоти в България все още са много големи. Но времето за връщане на вложените средства расте“, коментира Симеон Митев, управител на „Ремакс шанс груп“.

„Предлагането на жилища в големите градове ще изпревари търсенето заради големия брой апартаменти ново строителство. Това ще стабилизира пазара и цените на жилищата ще растат плавно – средно с около 10-15%“, е прогнозата на изпълнителния директор „Адрес недвижими имоти“ Катя Ценова.

Според анализаторите от агенцията най-голям ще е ръстът на цените при луксозните апартаменти в добри квартали и в затворените селища – около 15%. За някои от по-качествените имоти на топместа може да се очаква и поскъпване от 30%, но това са наистина изключително луксозни проекти, обясни Светослава Георгиева от агенцията. През тази година тя очаква

по-сериозно раздвижване

в градове като Благоевград, Сливен, Ямбол

Стара Загора и Велико Търново за сметка на постепенното успокояване в София, Варна, Пловдив и Бургас.

„До втората половина на годината пазарът на имоти ще остане неясен и едва след лятото ще се види какво ще е търсенето и как ще се развиват инвестициите в отделните сектори. Но при очакван ръст на цените от 10-12% не може да се говори, че потенциалът е изчерпан“, коментира Пламен Андреев.

По общото мнение на брокери и предприемачи интересът на по-големите инвеститори към развитието на бизнес проекти ще остане висок.

Доходността от офис сградите за дългосрочно отдаване под наем е между 10 и 14%, като при някои луксозни обекти или комплекси, които предлагат разнообразни услуги, е и по-висока.

Тенденцията

е към плавно намаляване

смятат от „Адрес“. Продължава да расте търсенето на търговски площи, като за момента предлагането е значително по-ниско от наличните площи. Затова и продажните цени и наемите на новопостроените търговски обекти остават значително високи. „Пазарът в страната ни е в състояние да предложи на инвеститорите стабилна доходност и разнообразно портфолио от имоти. Интересът ще бъде насочен към развитието на проекти и покупката на офиси, складове и логистични центрове. Инвестиции ще привличат и ваканционните имоти, като във фокуса на предприемачите ще са балнеоложки центрове като Велинград, Сандански и Хисаря“, смятат от „Адрес“.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *