Пиреос банк продава клоновете си

Гръцката Пиреос банк иска да продаде клоновете си в Румъния, България и Сърбия, тъй като институцията трябва да се отърве до края на годината от лоши кредити на стойност 4 млрд. евро, заяви в интервю за Блумбърг новият генерален директор на банката Христос Мегалу, съобщава Медиафакс.

„Има решение на мениджмънта за ускоряване на прилагането на плана за преструктуриране, за да бъде върната държавната помощ възможно най-скоро“, посочи Мегалу, който пое ръководството на банката през март. Банка Пиреос е получила 2,72 милиарда евро държавно финансиране от ноември 2015 г., а гръцкият спасителен фонд притежава над една четвърт от банката.

Банката е на път да намали лошите заеми до 19,1 милиарда евро в края на годината от 23 милиарда евро в края на март, посочи Мегалу. Пиреос вече продаде лоши заеми на стойност половин милиард евро в Румъния, България и Сърбия през последните 18 месеца. Кредитната институция също така получи 3 милиона евро от продажбата на 29 имота на онлайн търг.

Новото ръководство на институцията вече е създало отдел, който ще се занимава с продажбата на нежеланите активи. Банката иска да се отърве от клоновете си на Балканите и акциите си в компанията за морски транспорт Хеленик Сийуейз и две гръцки рибни стопанства, информира monitor.bg.

„Нашата основна цел е да намалим нашата екпозиция в небазисните гръцки банкови холдинги и в международните банкови филиали в Румъния, България и Сърбия= Ако успеем да направим това без капиталът ни да пострада, ефектът върху баланса ще бъде положителен“, посочи генералният директор на Пиреос.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *