Плаващи АЕЦ се договарят между Аржентина и Русия

На 1 декември 2018 г. в Буенос Айрес в рамките на срещата на Г20 бе подписан Стратегически документ за руско-аржентинско партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия. Тържествената церемония се състоя в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и президента на Аржентина Маурисио Макри. От руска страна документът бе  подписан от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, а от аржентинска – от секретаря по енергетика към Министерство на държавната хазна Хавиер Игуасел.

„Подписаният документ ще позволи да се разшири съществуващото сътрудничество с аржентинските партньори. Ние в „Росатом“ сме абсолютно уверени, че тази крачка ще даде нов импулс на взаимноизгодното ни сътрудничество в областта на използването на атомните технологии за мирни цели“, заяви Лихачов на церемонията.

Сред основните направления на сътрудничеството са разработване на различни модели за реализиране на проекти за изграждане на АЕЦ с голяма и малка мощност на територията на Аржентина. Споразумението предвижда работа по проекти в трети страни, включително изграждане на изследователски центрове и развитие на кадри за тях. Документът открива път и за провеждане на съвместни научни изследвания и подготовка на кадри в редица други направления.

Според споразумението, страните ще разгледат възможността за съвместна експлоатация на флота от плаващи АЕЦ на базата на руски дизайн, в контекста на завършването на строителството на първата плаваща АЕЦ в света „Академик Ломоносов“. Плаващата атомна електроцентрала е проектирана да осигурява електричество в труднодостъпни области на Руската федерация, независимо от транспортната инфраструктура, характеристиките на пейзажа и стойността на горивните доставки. До 40% от стойността на електроенергията от въглища се определя от цената на въглищата, петрола или газта, както и от цената за доставка. Стойността е дори по-висока за отдалечени места. Малкият размер, лекото тегло и фиксираната стойност на плаващата атомна електроцентрала, елиминира много от тези предизвикателства. Тези малки атомни реактори могат да работят нонстоп без нужда от повторно зареждане с гориво от три до пет години, като по този начин значително намаляват стойността на производството на електроенергия.

Реакторите имат потенциала да работят изключително добре в региони с широки крайбрежия, недостиг на електроснабдяване и ограничен достъп до електрически мрежи. Централата може да бъде доставена до всяка точка по крайбрежието и да бъде свързана към съществуващата енергийна мрежа.

Едновременно с това в Буенос Айрес бе подписана и „пътна карта“ за сътрудничество за реализиране на конкретни проекти в областта на използването на атомната енергия за мирни цели.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *