Плановете на Обама за тотална финансова реформа ясни утре

Утре администрацията на американския президент Барак Обама ще представи дългоочаквания план за кардинална реформа на финансовата система, информира агенция Ройтерс.

Според плана, за банките и финансовите институции е предвиден по-строг контрол – нещо, на което те се съпротивляват вече повече от шест месеца. Освен това, и потребителите, и инвеститорите ще получат по-висока степен на защита, коментира финансовият министър Тимъти Гайтнър.
Т. нар.“Бял доклад“ предвижда Федералният резерв да поеме ролята на върховен регулатор нафинансовите институции, какъвто в САЩ в момента няма.Централната банка ще трябва да наблюдава всички институции и техните практики и да преценява кога съществува реален риск за икономиката.
В тази връзка, Фед вероятно ще получи и правото да определя капиталовите изисквания и ликвидността на най-големите финансови компании в САЩ. Правителството пък ще може да преструктурира и управлява временно потенциално рискови компании, както и ще има правото да учрединов регулаторен орган.
За хедж-фондовете е предвидено те да се регистрират официално в Американската комисия за ценни книжа и борсови операции.Има възможност да бъде създаден отделен регулатор за застрахователните компании. Ще се редуцира и влиянието на рейтинговите агенции, които често даваха неадекватни кредитни рейтинги и допълнително раздуха кредитния балон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *