Пловдив може да произвежда електромобила Harmony

Пловдив е най-подходящата локация за създаването на български завод за производство на новите градски електромобили Harmony по европейския проект МОВY, обяви Камен Василев от изпълнителния борд на Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС). Според него в града ще се правят стоманеното шаси и част от компонентите на градския електромобил. „Тук има фирми, произвеждащи хидравлични и кормилни помпи, автомобилна електроника, различни детайли. Според наши проучвания около 70% от компонентите могат да бъдат правени в Пловдив и е логично тук да бъде извършено и пълното сглобяване на целия продукт“, заяви той. Засега Harmony е готов само като прототип и евентуално производство може да започне най-рано след 2 години.

 

Проектът MOBY се изпълнява с европейско финансиране от консорциум на организации от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния, както и БАЕПС от България. Нискобюджетният автомобил Harmony вече е разработен и тестван, включително и с краштестове в Испания. Целта е да бъде създаден малък градски автомобил, който да е евтин и да осигурява необходимата функционалност на фирми от различни браншове – куриерски, хотелиерски, търговски, градска логистика, както и компании, които оперират автомобили със споделен достъп. „Нашият прототип има пробег с едно зареждане 150 километра при максимална скорост 90 километра в час, товароносимост 150 килограма и 4 часа време за зареждане от домашния контакт“, уточни Камен Василев.

MOBY се финансира от Седма рамкова програма на Европейската комисия. Той стартира през 2013 г. и е на стойност 4.5 млн. евро. Българското участие в проекта е 80 000 евро, като задачата на българските инженери е да изчислят каква е консумацията на електричество на вторичните консуматори като чистачки, фарове, помпи на спирачки, климатици. В момента европейски консорциум завършва проекта и трябва да предаде цялата документация на Европейската комисия. Има и готови прототипи на електромобила.

Финансиране на производството

Решението за финансиране на промишленото производство на Harmony ще бъде взето от всички партньори в консорциума. Планът е в няколко страни да има заводи. Според авторите на проекта сглобяването ще бъде изключително евтино, като линията за асемблиране ще струва между 20 и 40 милиона евро. Заводите за електромобили ще бъдат разположени в 6 или 7 държави из Европа, които ще произвеждат паралелно. „Събирането на първоначален капитал от 20 до 40 милиона евро не е проблем за такъв продукт. Има и частни, и институционални инвеститори, които при добре защитен финансов и бизнес план могат да отпуснат много бързо средствата. В България бихме направили акционерно дружество от затворен тип“, коментира Камен Василев.

Цената

Прогнозната цена на Harmony е между 12 000 и 15 000 евро. Електромобилът ще бъде произвеждан близо до клиентите и ще може да бъде съобразяван с конкретните им нужди. Harmony е автомобил от модулен тип, което означава, че има основно шаси, осигуряващо безопасността, а на него ще са разположени електродвигатели, батерия, различни купета пише capital.bg. Крайният продукт може да бъде пътнически автомобил с 3 места или малко градско пикапче с кош, може да бъде дори подвижна кухня. Цената на 100 километра пробег на електромобила е около 1 лев, докато при сега произвежданите електромобили струва между 1.80 лв. до 3.30 лв. Дизайнът на Harmony е италиански.

БАЕПС иска да изгради в България мрежа от зарядни станции, като в София те да бъдат около 300, а в Пловдив – 50 до 100. На автомагистралите ще има бързи зарядни станции, позволяващи правотоково зареждане с голяма скорост. Ориентировъчно с половинчасово зареждане те ще осигуряват 100 километра пробег. Вече има поне 3 оператора, които ще предлагат тази услуга.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *