Повишение на петролните цени след изненадващ срив

Повишение на цените на „черното злато“ и те отново флиртуват с нивата около и над 50 долара за барел след данни, показващи пореден изненадващ спад на американските петролни запаси.

Според Американският петролен институт (API) запасите на суров петрол в САЩ за последната седмица на септември се понижиха с цели 7,6 млн. барела, като това представлява намаляване на запасите за пета поредна седмица при очаквания за тяхно повишение с около 1,5 млн. барела.

Трябва да се има предвид, че с изключения на една седмица, американските петролни запаси бележат постоянно понижение от края на август насам, като участниците на пазарите на суровини ще очакват с повишено внимание и официалните данни по-късно днес (от 17:30ч.) на Енергийната информационна администрация (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ и дали те също няма да оправдаят прогнозите за нарастване с около 2,6 млн. барела.

След поредните изненадващо слаби данни на API, ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол поскъпват с 1,1% към тримесечен връх от 49,30 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт брент нарастват с 0,95% към четиримесечен връх от 51,41 долара за барел.

Инвеститорите в ценната енергийна суровина продължават да бъдат позитивно настроени относно възможността, на срещата на 30-ти ноември, страните – членки на ОПЕК да потвърдят споразумението за съкращаване на добивите, договорено по време на техните неофициални консултации в Алжир в края на миналия месец. Именно тези очаквания допринесоха както за поскъпване на важната енергийна суровина през септември със 7 на сто, така и за продължаващото възходящо движение в началото на настоящия месец.

Допълнителна подкрепа за тези оптимистични очаквания оказва и информация, според която енергийният министър на Иран ще посети Русия през октомври или ноември, за да обсъди потенциални петролни сделки с руски компании от бранша.  Иран, на който беше разрешено да повиши своето производство до максимално възможните нива, отговарящи на тези от преди наложените от Запада санкции, заяви във вторник вечерта, че сътрудничеството на членовете на ОПЕК с основните производителки извън картела ще играе важна роля за стабилизиране на петролните цени.

Междувременно агенция Интерфакс съобщи, че руският енергиен министър Александър Новак е посочил, че експерти от Русия и Саудитска Арабия ще определят конкретна дата за среща на енергийните министри на двете държави в скоро време.

Тези информации подсилват очакванията, че на срещата в края на ноември ОПЕК действително ще договори намаляване на производството на суров петрол до нива между 32,5 и  33 млн. барела, след което картелът ще успее да убеди и други важни производителки, сред които и Русия, да ограничат техните добиви.

Въпреки текущия оптимизъм, някои анализатори не изглеждат чак толкова впечатлени от оформящата се сделка, целяща ограничаване на свръхпроизводството и по-скорошно постигане на равновесие между търсене и предлагане на петролните пазари в световен план.

Гари Рос от консултантската компания PIRA отбеляза, че планираната сделка на ОПЕК за ограничаване на производството вероятно ще доведе до само умерено повишение на цените на „черното злато“. Според него картелът разчита да постигне устойчиви петролни цени в диапазона между 50 и 60 долара за барел.

Джейсън Гамел от американската инвестиционна банка Jefferies пък посочи, че самото осъществяване на сделката на ОПЕК „може да се окаже неуспешно“ поради съперничеството в рамките на картела. Той обаче добави, че „самата заплаха за намаляване на производството би трябвало да окаже подкрепа за петролните цени преди предстоящата на 30-ти ноември среща на ОПЕК“.

ING Bank също предупреди, че инвеститорите не трябва да се вглеждат прекалено много в планираното намаляване на производството на картела преди да станат ясни конкретните договорени детайли по сделката. Това все още е само един план, без да имаме окончателно споразумение, посочи холандската банка и добави, че дори по-скромно съкращение на производството може да срещне сериозни препятствия, имайки предвид, че Иран, Нигерия и Либия все още настояват да бъдат изключени от предстоящата сделка, което би означавало, че останалите членове на картела като Венецуела и Саудитска Арабия ще трябва да преглътнат по-голямо ограничаване на петролния добив. Според ING Bank все пак са възможни по-високи цени на петрола в рамките на следващите няколко седмици до няколко месеца, въпреки че това поскъпване на „черното злато“ изглежда ограничено.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *