Повиши се инфлация в еврозоната

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през май с 0,5% на месечна база, като инфлацията на годишна база се ускори до 1,9% след повишение с едва 1,3% през април, показват данните на Евростат.Повиши се инфлация в еврозоната. Това представлява най-високо ниво на инфлацията в региона от април 2017 година насам.

Резултат с изображение за еврозона

Силното нарастване на инфлацията се дължи преди всички на рязко повишаване на енергийните цени на годишна база с 6,1% след по-скромно тяхно повишение с 2,6% през април. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 2,5% след повишение с 2,4% месец по-рано, докато цените в сферата на услугите нараснаха с 1,6% след тяхно повишение през април с 1,0%.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна с 1,1% след много слабо повишение с 0,8% през предходния месец. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Потвърдените от Евростат данни, показват, че растежът на потребителските цени в еврозоната вече доближи целевото ниво на ЕЦБ за средносрочна инфлация от малко под 2 на сто.

Това беше отразено и от осъвременените прогнози на ЕЦБ по отношение на инфлацията в еврозоната, които бяха факт след края на заседанието на централната банка в четвъртък, когато тя също така анонсира и план за оттегляне от масивната по размер програма за покупки на еврооблигации до края на 2018-а година. Централната банка вече очаква нарастване на инфлацията в еврозоната с 1,7% през тази и през следващата година при нейна предишна прогноза за доста по-сдържано нарастване на потребителски цени с 1,4 на сто, информира economynews.bg.

Евростат представи и данни за растежа на разходите за труд и на заплатите в еврозоната в началото на годината.

Разходите за заплати през първото тримесечие на годината се увеличиха с 1,8% на годишна база след тяхно по-скромно повишение с 1,6% през четвъртото тримесечие на 2017-а година. Общите разходи за труд пък нараснаха с 2,0% след повишение с 1,4% в края на миналата година, отбелязвайки най-силен растеж от последните три месеца на 2012-а година.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *