Подобриха живота в Смолян с европари

Това стана ясно днес по време на журналистическа обиколка на обекти, финансирани по ОПРР в родопския град.
Най-голямо внимание като че ли заслужава проектът „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“. Със средства по него са обновени 2 жилищни сгради в Смолян. Извършените промени включват: монтиране на топлоизолация на външните стени, плоча над сутерена и таванска плоча/покривна конструкция, подменено стълбищно осветление, подменена ВиК инсталация в общите част, обновено входно пространство и др.
„Много е топло, уютно и красиво“. Това обяви Стефка Русева от сдружението на собствениците. Тя допълни, че парно вече се пуска само вечер за по час-два, а през останалото време апартаментите са топли. Сред останалите позитиви бяха отчетени и намалените сметки, които се плащат от хората.
Според данни на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова средно по 2500 лв. е трябвало да плати всяко домакинство за обновяването на сградите. Общо направената инвестиция за двете сгради възлиза на 1,259 млн. лв., от които 311 хил. лв. са били дадени от собствениците на жилищните сгради, а останалите пари са осигурени по ОПРР. Беше отбелязано още, че въпреки голямото съфинансиране, домакинствата са имали проблем с оисгуряването на техния дял от средствата, тъй като доходите в града са ниски.
В случаите, когато хората са имали например сменена дограма, те не е трябвало да я сменят отново, а вложените средства са били приспаднати. Благодарение на направените вложения 350 души в 124 домакинства живеят в подобрена разгърната застроена площ от 11 200 кв. м.
Следващата спирка от обиколката беше Дневният център за деца и възрастни с увреждания „Звънче“. Сред промените, извършени с 583 хил. лв. по ОПРР, е доставено подходящо оборудване, внедрени са мерки за енергийна ефективност, както и инсталации и съоръжения, основани на използването на възобновяеми енергийни източници. Осигурена е също достъпна среда, както и са ремонтирани санитарните възли.
В момента 47 души – 25 деца и 22 възрастни, се възползват от услугите на центъра. От специализираното заведение отчетоха, че за съжаление броят на хората с проблеми се увеличава. Една от новостите, които се предлагат, е възможност децата със специални нужди да учат в училища заедно с останалите деца. Там педагозите се занимават почасово с хората с увреждания.
Третият проект – „Благоустрояване на уличната мрежа, квартална среда и подобряване на условията за обществен отдих в град Смолян“, е най-голям като финансиране – над 5 млн. лв. По него общината получава безвъзмездно финансиране в размер на повече от 4,7 млн. лв. С тези средства се предвижда да се  реновира пешеходната зона в стария център на града, да се оформят пешеходни алеи с щампован бетон, както и зелени площи и кътове за сядане по поречието на река Черна, да се благоустрои и положи вертикална планировка (първи етап в озеленяването на паркове и дворове) в три от кварталите на града.
Днес бяха представени новоизградените улици „Боровец“ и „Станковица“, които се намират в горната част на силно застроения квартал „Райково“. Изграждането им започва през 2006 г. с пари на общината, а през 2010 г. тя печели проект по ОПРР, с който се финансира довършването им. Шефът на строителната дирекция в Община Смолян Костадин Капитанов коментира, че в района 30 години са се изграждали сгради, без да има план за строеж на пътища.
Сред другите направени промени в квартала са докарването на водопровод, изграждането на канализация, в която се отвежда отводняването на улицата, а EVN се занимават с частта, касаеща електричеството.
Явно, досегашната кметица на Смолян Дора Янкова, когато предаваше на наследника ключовете на общината, е имала пълното основание да констатира, че досега са работили по мвного програми и проекти и все пак се надява да я поканят,  когато раздават ножиците за лентите

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *