Подписват стандарт за хляба

Той ще се казва „Хляб за България“. Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа, казаха от Българската агенция по безопасност на храните. Той ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В годините, в които качеството на зърното, респективно на брашното, не е достатъчно високо, ще се позволява влагането на няколко вещества от органичен произход, основно витамин C, оцетна или лимонена киселина, които в крайния продукт – в опечения хляб по стандарт, няма да се откриват лабораторно.
За специалните пълнозърнести видове хляб се използва малцов екстрат, ръжени закваски и други натурални подобрители най-често на западни фирми.
Производителите смятат, че стандартът трябва да бъде валиден за цялата верига – зърно – брашно – хляб, както и да допуска влагането на подобрителите. Според тях стандартът няма да повиши качеството на хляба. За хляб, направен само само на брашно, мая, вода и сол няма да достига целогодишно качествена суровина, смята Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *