Позитивна сесия в Азия след тридневния спад на индексите

Борсовата сесия в Азия премина с превес на оптимизма, което се случва за първипът след негативните три поредни сесии. Причина за промяната на настроенията стана отстъплението на японската йена, което се приема като положителен сигнал за износителите от страната, както и уверенията, че Китай вече прилага плана за насърчаване на икономиката.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,4 на сто до 77,84 пункта тази сутрин, като съотношението между поевтиняващите и поскъпващите акции беше 4 към 5. От началото на годината бенчмаркът се е смъкнал с 13 на сто след рекордния спад от 43 на сто, регистриран през 2008 година.
Днес в Япония Nikkei 225 добави 0,3 на сто до 7 558 пункта, прекратявайки спада от предходните три сесии. Настроенията на пазара бяха диктувани от поевтиняването на японската йена, тъй като инвеститорите очакват заради него компаниите да постигнат по-добри резултати.
Ръстове бяха отчетени още на борсите в Китай и Хонконг, където положително влияние оказват уверенията на китайските власти, че планът за насърчаване на икономиката вече действа. Така CSI 300 напредна с 1 на сто, а Hang Seng добави минималните 0,06 на сто.
В същото време тайванският индекс Taiex се повиши с 0,7 на сто, а в Южна Корея Kospi падна с 0,6 на сто. Понижения бяха отчетени още в Сингапур (-1,31 на сто), както и в Индонезия (-0,5 на сто).
Позитивните настроения пък взеха превес в Индия, където BSE Sensex 30 напредна с 0,3 на сто и в Австралия, като S&P/ASX 200 добави 1,1 на сто.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *