Поискаха втори мандат за Барозу

Европейската народна партия (ЕНП) ще постави кандидатурата на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за втори мандат на този пост.
Европейската народна партия (ЕНП – умерена десница) иска председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да ръководи комисията и през следващите пет години и очаква кандидатурата му да бъде подкрепена официално от Европейския съвет – срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС, която ще се състои на 18 и 19 юни в Брюксел, за да бъде гласувана още на първата сесия на новоизбрания Европейски парламент в средата на юли в Страсбург.
Това заявиха на пресконференция днес председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол и председателят на партията Вилфрид Мартенс. Те отбелязаха голямата победа на умерената десница на състоялите се европейските избори. Загубиха онези, заложили на критиките, изтъкна Жозеф Дол.
Според Вилфрид Мартенс на тези избари ЕНП е преодоляла и важен структурен проблем. След напускането на британските консерватори, след гласуването в Холандия, се заговори, че едва ли не ЕНП ще изчезне. Видя се, че това е политическа фантастика, изтъкна председателят на партията.
Като подчертаха, че европейските избори са показали също засилване на позициите на политически екстремисти, на популисти и евроскептици, двамата се изказаха за продължаване на досегашното сътрудничество между трите традиционни политически семейства в Европейския парламент – умерено десни, социалисти и социалдемократи и либерали, които са историческите създатели на парламента.
Жозеф Дол обяви, че Групата на ЕНП има двама кандидати за поста председател на Европейския парламент и че самият той е кандидат да продължи да ръководи групата. Очаква се да се реши кой да е следващият лидер на Групата на ЕНП на 23 т.м.
На пресконференция по-късно лидерът на либералите и демократите в Европейския парламент (АЛДЕ) Греъм Уотсън изтъкна, че остава в кампанията за поста председател на парламента. Според него, след като ЕНП иска Европейската комисия да бъде ръководена от неин член, десните трябва да помислят дали този пост да не бъде поет от социалист или от либерал. Същевременно Греъм Уотсън посочи, че според него ще е по-добре изборът председател на Европейската комисия да изчака втория референдум за Договора от Лисабон в Ирландия, който вероятно ще се състои през октомври т.г.
Новият председател на комисията трябва да знае по кой европейски договор ще действа – от Лисабон или от Ница. Иначе не виждам какво може да притеснява Барозу за поста, изтъкна Греъм Уотсън.
С оглед представянето на либералите и демократите на европейските избори (само няколко места по-малко в сравнение с досегашния парламент) лидерът на Групата на АЛДЕ посочи, че новият парламент трябва да се занимае с три особено важни въпроса.
Първият е как да се подобри комуникационната политика на европейските институции, включително на Европейския парламент. Вторият – при следващите европейски избори да бъдат избирани депутати не само в отделните страни в Европейския съюз, а и определен брой по „общоевропейска листа“. Третият – да обмисли промяна на досегашната политика европейските комисари да се посочват от националните правителства. Според него комисарите могат да бъдат избирани между европейските депутати, които са избрани с пряко гласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *