Полетя първият електрически самолет

Electro.Aero и производителят на въздухоплавателни средства Пипистрел започнаха тестови полети на изцяло електрически самолет над летище в Австралия. Планът е да се превозват до пет човека на кратки разстояния.

Тъй като светът се подготвя за бъдеще с изцяло електрически автомобили и много държави планират да премахнат колите с двигатели с вътрешно горене, не е изненада, че следващите ел. превозни средства ще бъдат самолетите. Неотдавнашните тестови полети на едномоторен електрически самолет в Австралия са пример за този преход.

Словенският производител Пипистрел отлетя с двуместен самолет Pipistrel Alpha Electro от летището в Пърт за първи път на 2 януари. Пипистрел има история на изработване на иновативни самолети, включително някои, захранвани с водородно гориво, информира 19min.bg.

Тази самолет работи на две литиево-йонни батерии, като тези в електрическите уреди на Тесла, които могат да го държат във въздуха в продължение на един час, като резервът е с около 30 минути допълнителна мощност. Живота на батериите дава на самолета общо 1 000 летателни часа. Компресор, базиран на летище Jandakot, може да достави Alpha Electro с пълно зареждане в рамките на около един час.

„Двете компании признават предимствата на електрическите самолети над конвенционалните“, каза Джошуа Портлок, основател на Electro.Aero. „Електрическото задвижване е много по-просто, отколкото с бензинов двигател“, заяви Портлок пред ABC. – „В бензиновия двигател има стотици движещи се части“.

За да стартирате двигателя на Alpha Electro са необходими около 3 долара на час. Самолетът ефективно използва електроенергия, която се нуждае само от 60 киловата за излитане и само 20 киловата за приземяване, където се плъзга тихо като електрическа кола.

Освен това летящият ел. двигател е значително по-чист от използването на изкопаеми горива. Това е особено важно в днешната борба срещу изменението на климата, тъй като се смята, че авиационната индустрия е сред най-големите причинители на въглеродните емисии, с повече от 20 000 самолета, използвани по целия свят.

Electro.Aero се надява да закачи станция за зареждане на електрически самолети до соларния масив близо до летище Rottnest Island, което би позволило електрическите въздушни таксита да превозват малки групи до пет души.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *