Полицията ще отнема книжки за неплатени актове

Пътна полиция ще отнема временно книжките на шофьори, които имат влезли в сила и неплатени актове. Те ще бъдат връщани, когато водачите си изплатят задължението към държавата.

Това е една от мерките, които вътрешното министерство ще предложи за справяне с несъбираемостта на глобите, която е част от големия проблем с катастрофите и жертвите на пътя. На някои места тези мерки вече се прилагат, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

 

Той разказа за случай във Велико Търново, където при проверка на пътя е установен шофьор, който имал задължения към държавата от 11 хил. лв. заради пътни глоби.

 

 

Друга идея, която се обсъжда в министерството, е административните услуги на гражданите по други поводи да се обвържат с плащането на пътните им глоби. Маринов спомена и една от вече направените стъпки, а именно системата в новите автомобили на МВР, с която катаджиите могат да издават наказателно постановление веднага, на място, без да се издирва шофьорът, за да му се връчи постановлението.

 

Думите на Маринов бяха след проведена среща в МВР за безопасността на пътя, която бе насочена към децата. Тя идва няколко дни след като в събота премиерът събра кабинета на извънредно заседание и нареди спешни мерки срещу катастрофите.

 

Вътрешният министър Валентин Радев пък коментира, че срещата на кабинета е била само начало на обсъждания за законови промени с цел справяне с високия брой на катастрофите и намаляване на жертвите от тях. Това не е пиар кампания, подчерта още Радев. Целта на вътрешното министерство е до 2020 г. жертвите след пътнотранспортни произшествия да намалеят до 500 души годишно, „ако може и без николко“, допълни той.

На срещата е обсъдена и възможността за поставяне на патрулки пред всяко училище, което обаче ще изисква допълнителни средства и затова е само идея на този етап, се разбра от думите на Радев. Причината за обмислянето ѝ е статистиката за миналата година, през която са загинали 36 деца след катастрофи. От началото на тази година жертвите сред децата са четири, а общият брой на загиналите след транспортно произшествие е 219.

 

2/3 от загиналите деца са между 15 и 17 години, които са се возили в колите на приятели, а не на родителите си, и често катастрофата е причинена заради неправоспособност, се разбра още след срещата в МВР. На нея ръководството на вътрешното ведомство разговаря с представителите на неправителствения сектор. Едно от взетите след нея решения е за провеждане на информационна кампания с клипове, която да започне сега и да продължи до края на учебната година. Темата ѝ ще бъде безопасността на пътя. Целта на ведомството пък е тя да стане практика, и9нформира dnevnik.bg.

 

Пред журналисти Радев каза, че с изненада разбрал, че в училище не се преподава безопасност на пътя. „Няма хорариум за това, има за военна дисциплина, но няма за катастрофите“, подчерта министърът. Той нееднократно призова медиите да отразят срещата и клиповете за превенция срещу катастрофите особено сред децата. „Трябва медийно да стресираме шофьорите“, коментира той.

 

Началникът на Пътна полиция Бойко Райновски пък заяви, че след последните изменения в Закона за движение по пътищата КАТ е свалил над 2500 регистрационни табели заради най-тежките нарушения на пътя – шофиране след алкохол, наркотици или от неправоспособен водач.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *