Половината британци смятат, че Обединеното кралство ще се разпадне до 10 години

Обединеното кралство може да не съществува в сегашния си вид след десетилетие, смятат половината от гражданите му. Това показват резултатите в проучване на Ipsos MORI.Половината британци смятат, че Обединеното кралство ще се разпадне до 10 години.

Резултат с изображение за брекзит

Решението за излизането на Великобритания от Европейския съюз, взето след референдум с едва 52% „за“ през 2016 г., обтегна отношенията между страните, влизащи в пределите на Обединеното кралство (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия). Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане, докато Англия и Уелс за напускане.

Тъй като Обединеното кралство се насочва към последния си срок за Brexit на 31 януари, нарастват исканията за референдум за независимост в Шотландия и за обединяването на Северна Ирландия с Република Ирландия. Шотландците веднъж вече отхвърлиха идеята за независимост с 55 на 45 процента по време на национален референдум през 2014 г., информира economic.bg

Анкетата Ipsos MORI показва, че 50% от гражданите смятат, че Обединеното кралство няма да съществува след 10 години. През 2014 г. делът им бил 43%. Само 29% са заявили, че държавата ще остане в сегашната си форма след десетилетие, което е намаление спрямо 45% през 2014 г.

В по-кратки срокове съдбата на съюза – която проследява историята си назад към Договора за Съюза от 1707 г. – също е несигурна: 42% заявяват, че Обединеното кралство ще съществува след пет години, а 44% са казали, че няма.Половината британци смятат, че Обединеното кралство ще се разпадне до 10 години.

„Британската общественост сега е много по-раздвоена в очакванията си за бъдещето на Съюза, отколкото през 2014 г., когато бъдещето му беше под интензивен дебат с Шотландия само три месеца след референдума за независимост“, каза Емили Грей, управляващ директор на Ipsos MORI Шотландия.

Ipsos MORI е интервюирала извадка от 1 001 възрастни над 18 години във Великобритания в периода 25-28 октомври.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *