Половин милион лева на ден за бизнеса от програмата за иновации

Половин милион лева безвъзмездна европейска помощ достига до българските компании при изпълнение на целите от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на годишното публично събитие за отчитане на напредъка в работата по нея. По думите му към днешна дата над половин милиард лева от бюджета на програмата е изплатен към бенефициентите. През миналия програмен този процент на разплатени средства е бил постигнат едва на шестата година. „Или с други думи през програмния период 2014 – 2020 г. се движим 2,5 пъти по-бързо и по-ефективно“, подчерта той.

„С това темпо на работа, очакваме до края на програмния период над 3 000 български компании да се възползват от безвъзмездна европейска помощ по програмата“, каза още зам.-министър Манолев. По думите му ОПИК продължава да е една от най-добре представящите се програми в България и към момента няма опасност от загуба на европейско финансиране. Обявили сме процедури за над 70% от бюджета на програмата и сме сключили над 1 500 договора на обща стойност 1 милиард и 414 млн. лв. Голяма част, от тях са в процес на изпълнение“, допълни икономическият заместник-министър и съобщи, че през 2018 г. ще стартират нови процедури на обща стойност от около 400 млн. лв.

Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ представи графики за изпълнението на ОПИК, а нейният заместник Калин Маринов запозна аудиторията с данните по другата програма, която се реализира в министерството – ОП „Инициатива за малки и средни предприятия“. По време на събитието бяха представени и новите схеми за кандидатстване, които ще бъдат открити през 2018 г., както и някои от добрите примери от реализираните проекти. Много от представителите на бенефициенти, показаха резултатите в производството си, след успешно внедрени иновации или подобрения в него. Сред гостите на форума бяха представители на бизнеса, браншови организации, държавни институции, медии и др.

Според статистици България се изкачва през тази година с една позиция в Глобалния индекс по конкурентоспособност на Световния икономически форум (WEF) до 49-ото място от общо 137 държави, включени в подреждането. Последното издание на доклада е базирано на данни от 2016 г. Основният фактор, който допринася за лекото изкачване на България в класирането, е подобряването на макроикономическата среда, като влияние оказва и подобряването на защитата на инвеститорите. Същевременно обаче страната бележи лек спад по останалите показатели като институции, инфраструктура и здравеопазване и начално образование.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *