Полша купува много злато

Полша е направила рядка в историята си покупка на злато, като е добавила 9 метрични тона към златните си резерви през юли и август, когато цената на метала се понижи, сочат данни на МВФ. Това е най-голямата покупка на злато от страна на централната банка от 1998-ма година насам и сред най-големите покупки в ЕС, през този период.Полша купува много злато.

Резултат с изображение за злато

От Националната банка на Полша отказаха коментари по повод на златните си резерви, но според икономисти, спадът в цената на златото до най-ниските му нива от повече от година, е направило благородния метал по-привлекателен за централните банки.
„Политиката на централната банка на Полша е базирана на диверсификация“, коментира Марцин Мазурек, главен икономист в mBank SA. “Най-вероятно основен мотив за покупката е била ниската цена на златото, в съчетание с очакванията за инфлация в световен мащаб“, допълва още експертът.

В момента, златните резерви на Полша са най-високи от поне 1983-та година насам, макар страната все още да е извън 30-те най-големи държатели на злато, според данни на МВФ.

И макар икономиката на Полша да расте с двойно по-високи темпове от тези на ЕС, икономистите очакват забавяне на ръста през следващите няколко години. Страната се отличава с един от най-големите фискални дефицити, сред страните от ЦИЕ.

Централната банка на Полша е правила сериозни повишения на запасите си от злато, само няколко пъти през последните 35 години. Последните покупки на злато, се оценяват на 355 милиона долара, по текущи цени, което повиши запасите до най-високото им ниво от две десетилетия насам.

Не само Полша обаче, повишава златните си резерви. Русия е най-големия купувач на злато, като с покупки на благородния метал се отличават още Казакхстан, Индия и Филипините.

Действието на Полша обаче, може да сочи съществено повишение в интереса на централните банки от Европа, към метала, според Матю Търнър, стратег в Macquarie Group Ltd. То също тока, може да сочи наличието на сериозен потенциал пред цената на благородния метал в бъдеще.

„Нараснал интерес от страна на централните банки по света, към златото, може да е само добра новина за цената на метала“, смята още Търнър, цитиран от финансовото издание CNBC.

Все повече централни банки по света, могат да се обърнат към златото в очакване на намаляване на доминиращата роля на долара и опитите той да бъде избягват от водещи икономики и следствие на търговската война, която САЩ подема, информира economynews.bg.

Това си личи и от данните за първото тримесечие, когато покупките на злато от страна на централните банки нарастват с 42% до 116.5 тона.

Русия е купила най-много злато, като след добавянето на 41.7 тона през първите три месеца на годината, резервите й вече са 1 890 метрични тона, или в размер на 18% от общите и валутни резерви. Турция е била втория най-голям купувач на злато първото тримесечие, добавяйки 29.8 тона до 231.9 тона./Infostock

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *