Пол Кругман: Сега не е време за икономии

Нобеловият лауреат по икономика е особено възмутен от изявлението на Бейнър, че демократите на са успели да разрешат бюджетните проблеми вече 22 години – цялото това време Бейнър е бил в Конгреса. „Сега е време да се действа“, убеден е Бейнър. Кругман не е съгласен с републиканците.
Нивото на държавен дълг спрямо БВП беше ниско при Бил Клинтън /1993-2001/. Дефицитът и държавният дълг започнаха да растат при Джордж Буш /2001-2009/ заради въвеждането на данъчните облекчения и постоянните войни. Демократите не са виновни затова.
Съкращаването на държавните разходи ще принуди икономиката да се забави или даже свие, а безработицата – да расте. С това не трябва даже да се спори. Това беше потвърдено от многобройни изследвания и от опита на страните от европейската периферия или Великобритания. А и самите републиканци го признават, но само по отношение на разходите за отбрана – тяхното съкращаване, според сенатора и бивш кандидат за президент Джон Макейн, трябва да унищожи милион работни места.
Но възможно ли е американците да стиснат зъби, да преодолеят рецесията и растежа на безработицата в името на съкращаването на бюджетните разходи? Кругман е убеден, че това е невъзможно, защото икономиката така или иначе се намира в плачевно състояние.
За последен отбранителните разходи се свиха в края на 80-те години. Тогава някои региони пострадаха особено тежко от това, например, Южна Калифорния. Но на федерално ниво това не беше почувствано: Федералният резерв с помощта на монетарната политика смекчи удара – понижаването на лихвите накара американците да харчат повече.
На практика в момента Фед е намалил ставките до нулата. Това означава, че не са му останали инструменти, за да смекчи ефекта от съкращаването на разходите. С мерките за икономия трябва да се изчака до тогава, докато икономиката се възстанови, а Фед получи възможност да смекчи удара.
Още повече, че в този момент няма никаква дългова криза. Федералното правителство може да взима толкова евтини кредити, както никога по-рано. В средносрочните прогнози също няма нищо опасно.
В момента САЩ имат бюджетни проблеми, които ще се изострят в дългосрочна перспектива. Бюджетната криза съществува само в главите на политиците от Вашингтон.
Ако отложим съкращаването на дефицита сега, това не означава, че политиците трябва да се откажат от разработката на дългосрочен план за икономии. Но това е в идеалния случай, а в реалния свят бюджетните проблеми на САЩ няма да бъдат решени в най-близко време. И това е напълно приемливо. Следователно отлагането на решението на проблемите – това е най-отговорното решение.
Кругман дава следния пример, как икономиката е била осакатена от икономиите. В момента делът на държавните разходи в БВП е спаднал на практика до нивата отпреди кризата.
При това признаците за оживление на икономиката са малко: инвестициите в недвижимост, както и дела в БВП са много по-ниски от нивата преди кризата, а търсенето от страна на населението е слабо. Корпорациите регистрират печалби, но ги инвестират в ликвиден резерв, като не разчитат да продадат стоките. Кой ще харчи в подобна ситуация, ако не държавата? Пита Кругман в блога си във The New York Times.
В някаква степен правотата на Кругман се потвърди в последната прогноза на Бюджетното управление на САЩ. Икономиите само отлагат кризата.
Ако настоящото законодателство не се промени, то през тази година дефицитът ще се свие до 5.3% от БВП – това е най-ниското ниво от 2008. Дефицитът ще намалява до 2015 до 2.4%.
Но след това ще нарасне демографската тежест, разходите за здравеопазване и обслужване на кредитите – бюджетният дефицит отново ще тръгне нагоре. През 2023 държавният дълг на САЩ ще достигне 77% и ще расте.

Финанси по БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *