Помощите за безработица в европейските страни силно се различават

В Испания, където близо 25 процента от населението в трудоспособна възраст е без работа, безработните получават 70 на сто от месечното си трудово възнаграждение за период от две  години. Това са най-високите помощи при безработица в Европа, но месечните възнаграждения са сравнително ниски – средно малко над 1000 евро (1300 долара).  Испанското правителство реши да не намалява помощите в бюджета на икономии за тази година.
Гърция обаче бе принудена да направи болезнени съкращения като част от условията по международните спасителни планове. Средно безработните гърци получават помощи между 5 и 12 месеца според това колко време са били на последната си работа. Размерът на помощите тази година бе намален и през март бе 360 евро – постоянна сума, която се увеличава с 10 процента според броя на членовете на семейството, зависими от безработния.
Германия, която има най-силната и голяма икономика в ЕС, е някъде по средата, отбелязва АП. За разлика от Испания преди световната финансова криза Германия реформира трудовия си пазар, за да повиши гъвкавостта му. Несемеен безработен получава 60 на сто от нетното си възнаграждение, а семейните с деца могат да получат 67 на сто. Помощта се получава една година, след което се понижава до минимума от 374 евро плюс помощ за наем и комунални услуги.
В САЩ като цяло помощи при безработица могат да се получават 26 седмици. В периода на рецесията Конгресът въведе извънредна програма, която удължава периода с още 73 седмици в щатите, засегнати от най-висока безработица. Сумите са средно около 300 долара седмично, въпреки че има различия и се определят от отделните щатски власти. В повечето щати размерът им е обвързан с размера на последната заплата на безработния, който трябва да е извършвал работата определен минимум от време.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *