Поне пет румънски банки ще търсят нов собственик тази година

Прогнозата е на изпълнителния директор на Райфайзен Банк Румъния Стивън ван Грьонинген, цитиран от Блумбърг. Той отказва да назове кои са банките и каква е тяхната националност, но е убеден, че през тази година сделки по сливания и придобивания в сектора ще има. „Моментът е относително подходящ, за да се насочи енергията към интегриране на портфолиото, например, тъй като в момента няма някакъв осезаем растеж на пазара“, казва Грьонинген.
Блумбърг припомня, че румънската банкова система в момента изпитва затруднения с процента лоши заеми, който нарастна с 0.1% през четвъртото тримесечие на миналата година. Това се случва в условия на незадоволителен икономически растеж. За банковата индустрия изтеклата 2012 година бе поредната година на загуби, които възлязоха общо на 2.1 млрд. леи, а делът на необслужваните заеми скочи до 18.2%. Банковият сектор в Румъния е доминиран от западноевропейски банки.
Самата Райфайзен Банк Интернешънъл, чрез своя румънски клон, смята да се фокусира върху придобиване на част от бизнеса на банката Citi в областта на ритейла. Сделката се очаква да стане факт през третото тримесечие на тази година. Чрез нея Райфайзен ще придобие портфолио с над 100 хил. клиенти, активи за 90 млн. евро и депозити от 175 млн. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *