Поскъпването продължава, мизерията се шири

Това съобщи в предаването „Преди всички“ директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев. Той отчете, че има стабилизиране на бедността около 23%, което е доста висок процент.
Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола в световен мащаб, увеличението на цената на природния газ и разбира се, цените на хранителните стоки, които също бележат значителен ръст от 2,6% през първото тримесечие. Притеснителното е, че едно от сериозните пера в домакинските бюджети – за осветление, отопление, енергия, са нараснали със 7% на годишна база. Бензин, моторни и смазочни маса – 9,1% само за тримесечието. При бензина това е 12,7% само за 3 месеца, дизеловото гориво – със 7,2%. Всичко това са разходи, които са второто по значимост перо след хранителните стоки в домакинските бюджети. Това е притеснителното, защото в условия на криза имаме такава сравнително висока инфлация и то цени на стоки и услуги, които касаят средните и дори и бедните българи. Ако погледнем в годишен разрез – през 2011 г. в следствие точно на тези неблагоприятни тенденции, общият доход на едно лице от домакинство е спаднал в реален израз с 0,9% спрямо 2010 г., средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3,1%, минималната пенсия – с 4%. Единствено минималната работна заплата запазва покупателната си способност и то благодарение на увеличението от 1 септември миналата година. При средната работна заплата имаме нарастване от 4,4%, но тук отбелязваме структурния ефект, който влияе, т.е. свиването на заетостта, излизането предимно на неквалифицирана работна сила от заетост, което изкуствено повишава средната работна заплата, посочи Томев.
Има тенденция на спад в промишленото производство. Спада също инвестиционната активност с 2,6%. И износът бележи негативна тенденция. Наблюдава се и продължаващ спад в потреблението – нови 6,4% е намаляло потреблението през февруари. Не е нормално при спадащо потребление да се повишават цените, категоричен е Томев.
За 17-и пореден месец се отчита нарастване на депозитите, но не се знае кой и какви суми притежава. По данни на „Галъп“, процентът на хората, които са спестявали, е спаднал от 14% през 2010 г. на 7% в началото на 2012 г. От второто тримесечие на 2010 г. е постоянна тенденцията разходите на домакинствата да са по-големи от приходите. Тези данни показват, че се задълбочава неравенството и поляризацията в доходи и спестяванията на населението, коментира той и добави:
Тази политика на рестрикции, която се прилага вече 3 години и която е безпрецедентна по своя обхват и продължителност, е погрешна и задълбочава проблемите. Крайно време е да се премине към друг метод на стимулиране на икономиката и това е вътрешното търсене. Настояваме за повишаване на всички доходи най-малко с 10%. За тези 3 години натрупаната инфлация е от порядъка на 9,7%. Спрямо минималната работна заплата ще предложим тя да се определя по механизъм в коридор между 50% от средната работна заплата в страната и долният праг да бъде нетния размер да бъде над линията на бедност. Новият размер на минималната работна заплата през следващата година трябва да бъде от порядъка на 300-350 лева. Ние със сигурност ще настояваме за 330 лева нова минимална работна заплата от 2013 г. Следващите 3 месеца и тези до края на годината са решаващи от гледна точка на това да се подготвим за излизане от кризата, смята още Томев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *