Последно предупреждение от Европа

Обвиниха германски депутати, че спъват членството ни

Дават ни шанс да влезем в ЕС на 1 януари, но преди това трябва да изпълним изискванията

Шефът на Делегацията на Европейската комисия Димитрис Куркулас представи снощи в хотел „Шератон“ доклада

Фото Антон ЧалъковГеорги Готев,

наш пратеник в Страстбург

Европейската комисия даде шанс на България и Румъния да станат членки на ЕС на 1 януари 2007 г. В същото време обаче отправи и последно предупреждение към двете страни да наваксат изоставането в подготовката си.

Гаранция за членство няма и окончателното решение ще зависи от следващия доклад на ЕК през октомври. Това особено важно за София и Букурещ решение бе обявено от еврокомисаря по разширяването Оли Рен вчера в Европейския парламент в Страсбург.

Окончателното му становище бе пазено в тайна до последно, което даде поле за различни слухове. Най-лошите възможности бяха дата да не се посочва изобщо, което би било предизвестие за отлагане за 2008 г. Другият лош вариант би бил разделянето на България от Румъния, която напоследък получава похвали за напредъка си.

В действителност обаче Румъния и България продължават да са в пакет, макар че основните забележки към София са повече – 6, а за Букурещ – 4.

По-рано вчера наши депутати, преди да научат какво пише в доклада, започнаха да изказват прекалено оптимистични мнения. Те се радваха, че нямало предпазни клаузи и че влизането ни от 2007 г. било едва ли не сигурност. Министърката по евроинтеграцията Меглена Кунева пък взе да се хвали сама.

Оли Рен подчерта, че ако трудностите не бъдат преодолени, комисията няма да се поколебае да прибегне до защитните мерки, предвидени в Договора за присъединяване. Що се отнася до средствата на ЕС, той предупреди, че договорът предвижда спиране на плащанията в случай на сериозни проблеми. Това излъчва мощен сигнал, че внимаваме за парите си, подчерта той.

След доклада на Рен се изказаха над 20 евродепутати, включително лидерите на основните политически групи. Шефът на фракцията на ЕНП Ханс-Герт Пьотеринг подчерта, че неговата политическа сила държи на „качеството на правовата държава“ в България и Румъния. Той призова София и Букурещ да разберат тази загриженост, тъй като дебатът е добронамерен. Шефът на фракцията на ПЕС Мартин Шулц пък подчерта увереността си, че датата 1 януари 2007 г. ще бъде спазена, и призова да се каже колкото се може по-ясно какво конкретно се иска от София и Букурещ. Той свърза това свое очакване с предстоящите визити на Оли Рен и на шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу у нас и в Румъния.

Председателят на фракцията на либералите Греъм Уотсън даде категорична подкрепа за членството на България и Румъния от 2007 г. и обвини германските депутати, че се противопоставят с различни средства. Критики към Германия прозвучаха и от иронични забележки на докладчика за България Джефри ван Орден, който каза, че тук безработицата е по-ниска от тази в Германия.

Лидерът на фракцията на зелените Даниел Кон-Бендит пък произнесе разпалена реч срещу членството на България и Румъния, които според него изобщо не са подготвени. При разговорите си с журналисти шефът на комисията по външни отношения, който е в ръководството на ЕНП, каза, че Брюксел има проблем на комуникацията със София. По негови думи преди дни Оли Рен се обадил на румънското и българското правителство, за да ги информира за основните си забележки. Отговорът на Букурещ бил: „Добре, кажете какво точно искате още да направим“. София обаче реагирала обидено и контрирала, че срещу България има дискриминация в сравнение с 10-те нови членки на ЕС. Според Брок София трябва да разбере, че с този тон няма да постигне нищо добро. Той призова кабинетът да си даде сметка, че забележките на Брюксел са добронамерени, а проблемите – особено организираната престъпност, са съвсем реални.

Тезата за дискриминация срещу България и Румъния бе подкрепена обаче от съпредседателката на съвместния парламентарен комитет Катрин Ги-Кен, френска социалистка. Тя подчерта, че комисията наистина става по-строга към България и Румъния с всеки свой нов доклад. Висш служител на Европарламента коментира пред „Стандарт“, че основният проблем, който може да се появи след доклада на Оли Рен, е забавянето на процеса на ратификация в страните членки. Причината е, че някои от тях очакваха окончателно решение на комисията, за да започнат ратификация. Сега това ще стане чак през октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *