Почина престолонаследникът на Саудитска Арабия

Това съобщи саудитският кралски дворец, цитиран от Франс прес и БТА. Престолонаследникът, роден според официалната му биография през 1928 г., бе и министър на отбраната през последните 50 години. Той бе на лечение в САЩ и през юли претърпя операция. Оттогава нямаше информация за състоянието му.
Принц Султан е полубрат на крал Абдула. 87-годишният крал тази седмица бе опериран в клиника в Рияд, след като миналата година бе опериран два пъти от дискова херния в САЩ. След смъртта на принц Султан престолонаследник става 78-годишният принц Найеф, министър на вътрешните работи и също полубрат на крал Абдула, посочва АФП.
Новият саудитски престолонаследник ще бъде избран за първи път в историята на кралството на семеен съвет на династията Ал Сауд. През 2006 г. бе създаден Съвет за вярност към монархията след реформа на правилата за наследяване, за да се осигури мирен преход на властта. Съветът се състои от 35-има принцове. Негов председател е доайенът в династията Ал Сауд – принц Мешаал ибн Абдул Азиз, също полубрат на краля.
Кралски указ от октомври 2006 г. гласи, че кралят предлага на Съвета едно, две или три имена за престолонаследник. Съветът може да отхвърли някое или всички имена и да предложи друг кандидат. Ако кралят не го одобри, Съветът избира кандидат измежду всички предложени с мнозинство от гласовете. Ако кралят умре, указът предвижда Съветът да се събере спешно, за да обяви престолонаследника за крал. След това новият монарх предлага на Съвета в срок от десет дни кандидати за престолонаследник или оставя на членовете на Съвета да посочат кандидати. Съветът трябва да бди за стабилността на държавата, за единството и сплотеността на кралското семейство, за националното единство и интересите на народа, се посочва в кралския указ, цитиран от АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *