Почти 80% от семействата в капан на бедността

Почти 80 процента или точно  78.5 на сто от домакинствата в България  живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. Запазва се високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота. Това се посочва в изследване на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Според проучването, семейство с двама родители и две деца през септември се е нуждаело до 2235 лв. на месец, за да покрива разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Средно на едно лице това означава издръжка на живота в размер на 558,82 лв.

В същото време, прагът на абсолютна бедност, базиран на потребителска кошница от 100 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна до 297 лв. на 1 лице. В 30,5% от домакинствата това условие не може да бъде изпълнено. Това означава, че 2,2 млн. души са под прага на бедността.  Други 48% от домакинствата общият доход на човек се пада между 297 и 559 лв. Така общо 3,462 млн. души са в риск да попаднат отново в групата на бедните.

Според КНСБ, проблем остават ниските трудови възнаграждения (в редица браншове – между 2 и 6 пъти по-ниски от тези в други страни от Източна Европа), заради които започналите работа трудно се измъкват от т.нар „капан на бедността”. Допълнителен фактор в случая са задълбочаващите се регионални разлики в заплащането, които са резултат от ниската вътрешна инвестиционна активност. Засилва се и разминаването между търсенето на бизнеса и уменията на работещите.

Сред позитивните тенденции в изследването се посочва увеличаването на броя на наетите лица, постепенното повишаване на средната заплата в частния сектор и развитието в области с високи възнаграждения. Под области с високо възнаграждение се разбира преди всичко ИТ технологиите, които се аутосорсват в България от чужди фирми, както и заплащането в банковия сектор и държавните чиновници.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *