По-високи пенсии и минимална заплата – друг път

Не става много ясно какво ще се обсъжда на заседанието, след като през почивните дни и той, и премиерът Бойко Борисов обявиха, че минималната заплата и пенсиите едва ли ще се вдигнат от 1 юли.
От работодателските организации само КРИБ, която напоследък стои на силно проправителствени позиции, подкрепя увеличение в средата на годината. Другите смятат, че то би довело до фалити и съкращения. Дянков оправда отлагането точно с разминаването в позициите на социалните партньори.
Проблемът с вдигането на пенсиите обаче е много по-сериозен, тъй като е заради липсата на средства. Бюджетът не може да си позволи пари дори само за най-ниските пенсии. За целта ще трябват към 132 млн. лв. до края на годината. Всички експерти обаче са категорични, че не може да се вдигат само най-ниските пенсии, тъй като така печелят хората с най-малък принос в осигурителната система, а се наказват тези, които са внасяли повече. Затова финансовото министерство усилено търси откъде може да намери пари за вдигане на всички пенсии, но правителството смята да се договори със социалните партньори това да стане поетапно. В края на миналата седмица се разбра, че ГЕРБ ще предложи в парламента ударна приватизация на някои държавни фирми с цел набавяне на средства в бюджета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *