По следите на изгубените спестявания

Премиерът и централната ни банка не може да лъжат/или поне не би трябвало- б.р/. Същевременно благоденствието на българите, струва ни се, е мираж. За да открием какво поражда такова несъответствие в усещанията, се налага да се зарием за кратко в отчетите на БНБ.
 
Най-ниската група – на депозитите до 1000 лв. , включва всички дребни суми. Това означава, че и забравени 50 лв. в старата книжка от ДСК на баба ви се броят като депозит до 1000 лв. В такъв случай човек се запитва по колко пари средно държат в банка хората, чиито влогове се отчитат тук. Средният размер на депозитите до 1000 лв. е 113 лв. (по данни на БНБ за юни 2012 г.)
Стана ясно, че влоговете са твърде малки като размер. За да се изясни как кризата и провежданата политика са повлияли на спестовността на „бабите“, добре е да знаем как се е променял броят на депозиралите до 1000 лв. през последните години.
Или „бабите“ са намалели, или масово си теглят парите от банките и съвсем са го ударили на живот, казва графиката.

Някой може да реши, че след всички приказки за депозитно благоденствие на домакинствата, много е вероятно депозитите до 1000 лв. да са набъбнали и вече да са депозити до 10 000 лв. Данните от сайта на БНБ показват, че ръстът на тази група от 9.4% през юни 2007 г. понастоящем е отрицателен. Парите не са и тук…
В едно са прави съветващите премиера – средствата в депозити на домакинства се увеличават. Макар увеличението да е наполовина на регистрираното през 2008 година, в абсолютна стойност през юни 2012 година средствата по тези влогове наистина са рекордни. Коя група депозити се е увеличила в такъв случай? И то толкова, че да маркира рекордни стойности?
Графиката долу показва как се е изменил процентно броят на депозитите в различните групи през юни 2012 спрямо същото тримесечие на предходната година.

Ах, това хитро гражданство! Протестира срещу „високата“ цена на тока, настоява да се увеличи минималната работна заплата, а къта стотици хиляди в банкови сметки!
75% от въпросните граждани притежават около 3% от всички вложени в банките пари. Тук вече съмнение не може да има. Произволен ученик от 10 клас е в състояние да разясни на премиера, че депозитите не са на гражданите и домакинствата. По всяка вероятност това са корпоративни пари в частни сметки.
Тези факти е добре да се знаят. Те са добре известни на разните „институти“ за пазарна икономика, за либерални стратегии и пр. бардове на разградения национален двор. Въпросните НПО-та, когато кажат, че българите са забогатели, имат предвид точно определени българи.
Не иде реч за вас – тези, които разчитат на заплата, пенсия или някой друг заработен лев на граждански договор за преброяване на населението да речем. Вие не сте интересни за тях.
И така следващия път, когато някой се осмели да предложи лихвите по депозити (с изключение на най-ниските групи), да се облагат, не се противете. Или ще се съберат повече средства за здравеопазване, образование и пенсии, или това ще подтикне собствениците на увеличените депозити да вложат парите си в реалната икономика. И двата варианта са за предпочитане пред паразитното лихварство.

блог на Ваня Григорова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *