По 3561 българи пазаруват онлайн всеки ден

Близо 1.3 млн. българи са пазарували онлайн през миналата година.

Това означава, че средно над 3500 души са правели по една покупка дневно. Най-масово са се купували дрехи и спортни стоки, които формират около 80% от онлайн покупките през 2016 г. Следват стоките за дома и резервациите за почивка, показват данните на Евростат. Най-активни са били млади хора на възраст 16 – 34 години, поясниха от Комисията за защита на потребителите.

Оборотът, който са генерирали българите, е около 400 милиона лева, показват още данните. Въпреки тази своя активност обаче голяма част от хората изпадат в различни заблуждения, свързани с фирмата, срока на доставка, а част от тях са били излъгани и за качеството на дадения продукт. С това са свързани и някои от оплакванията на клиентите пред КЗП, обясни шефът на комисията Димитър Маргаритов.

Основните пропуски на търговците са, че част от тях не дават информация за условията, срока и начина, по който хората могат да се откажат от покупка, в случай че не им хареса или размислят. Проблем понякога се оказва и това, че липсват данни за връзка с търговеца, както и за крайната цена на продукта и доставката. В част от случаите пък търговците пренебрегват правото на отказ и не позволяват на хората да върнат стоката, въпреки че не са доволни от нея.

Ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно не е, предупреждават от КЗП. И съветват – да се плаща сигурно и да се пазарува от проверени сайтове, като се проследят отзивите и на останалите потребители. През януари например от КЗП съобщиха, че български сайтове за дрехи, обувки, гримове и продукти за вталяване редовно мамят с реклами и цени. От Европейския център за защита на потребителите към комисията дори регистрират ръст от 30% на жалбите, които през м.г. са достигнали 1300. От родните търговци се оплакват не само българи. Оказва се, че в европейския център са получени и 150 сигнала от опарени германци, англичани и французи, обясни шефът му Игнат Арсенов.

ПО ВЪЗДУХ

Асоциация „Активни потребители“ се обяви за прекратяване на практиката авиокомпании да отказват пътуване на пътник с двупосочен билет, който не се е явил за първия си полет, а само за връщането – това е така наречената клауза no-show, или „неявяване“, информира segabg.com. Потребителите често пъти стават жертва на подобни практики и затова настояват за пълна забрана на такива клаузи, за черен списък на неравноправните клаузи в транспортния сектор и за регистър на съдебните практики в областта.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *