Правим туристическа карта с комшиите

СВИЛЕНГРАД. Историческите забележителности на България, Гърция и Турция ще се обединят в общи туристически маршрути. Това стана ясно в Свиленград на международна конференция за европейските перспективи на крайграничните райони.

Една от дестинациите може да обхване Смолян, Перперикон, Източните Родопи и поречието на Марица до североизточните части на Гърция и Одринския вилает, обясни археологът проф. Николай Овчаров.

Готови сме да обединим усилията и ресурсите на местните власти, за да превърнем крайграничните райони в просперираща в икономическо, инфраструктурно и културно отношение зона. С комшиите имаме обща история и бъдеще в нова обединена Европа, каза кметът на Свиленград инж. Георги Манолов. Конференцията е част от проекта за икономическо развитие на общината за периода 2007-2013 г.

По време на форума проф. Овачаров обяви, че Турция е дала съгласие да бъде изследвано мястото на битката при Одрин, където цар Калоян разбива рицарите на латинската империя.

Според родния Индиана Джоунс вече има насоки за локализиране на терена. След завършването на проучванията е възможно България и Турция да изградят голям туристически обект, прогнозира още проф. Овчаров.

Красимира Славова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *