Правителството на САЩ отпуска 25 млрд. долара за закъсалите автомобилни компании

Администрацията на американския президент Джордж Буш е одобрила заем от 25 млрд. долара за подпомагане на изпитващия сериозни трудности автомобилопроизводствен бранш в страната, съобщава Reuters. Този заем е част от средствата за правителствени разходи в размер на 630 млрд. долара, които Сенатът одобри в неделя (28.09.2008). Средствата са за периода от първи октомври 2008 година, когато започва новата финансова година в САЩ, до началото на март 2009 година.
25-милиардният заем е най-голямата държавна помощ, която Вашингтон отпуска на автомобилните компании, след като през 1980 година Chrysler беше спасен от банкрут с намеса на федералните власти.
От най-големите американски автомобилопроизводители General Motors, Ford и Chrysler обявиха, че са били в състояние да се справят и без заема от 25 млрд. долара, но благодарение на него ще бъдат избегнати значителни съкращения на работната сила. Въпреки това обаче от компаниите съобщиха, че за цялостното преустройство на технологичната им база в посока производство на енергоспестяващи и хибридни автомобили ще са необходими около 100 млрд. долара.
Чуждестранните автомобилопроизводители в САЩ също има право да се възползват от отпуснатите средства. От водещите японски производители Toyota и Honda обаче обявиха, че нямат намерение да вземат участие в кредитната операция.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *