Правителството одобри бюджетната прогноза за периода 2011-2013 г.

Социалната сфера, отбраната и здравеопазването са секторите, за които финансирането в бюджет 2011 трябва да нарасне най-сериозно.Това показва черновата на проекта за бюджета, която Министерството на финансите е изготвило, съобщава „Дневник“. Документът беше обсъден на днешното правителствено заседание и след съгласуване между министерствата и агенциите, трябва да се внесе за гласуване в парламента.
Правителството одобри днесосновните параметри и бюджетната прогноза за периода 2011-2013 г. и за одобряване на актуализация на стратегията за управление на държавния дълг.

Към момента плановете на правителството за бюджет 2011 са да събере 25.83 млрд. лв. приходи, което е с 1.3 млрд. лв. повече от актуализираната прогноза през тази година. При разходите пък се планира намаление с 12 млн. лв. до 27.69 млрд. лв. Заради подобрената прогноза за приходите планираният дефицит за 2011 г. намалява до 1.86 млрд. лв. или 2.5% от БВП. Правителството предвижда дефицит от 1.5% и 1% съответно през 2012 г. и 2013 г. Прогнозите са за 3.6% нарастване на БВП и инфлация от 3.6%.

В одобрените разходни тавани на днешното правителствено заседание е разписано увеличение на разходите в социалното министерство с 19% до 951 млн. лв., като допълнителните средства са предвидени за социални помощи за семейства и хората с физически затруднения.

Във военното министерство пък се предвижда увеличаване на разходите с 11% до 990 млн. лв. Парите трябва да се използват изцяло за плащания по договорите за въоръжаване на армията, които вече са подписани.

В черновата за бюджета се вижда, че плановете са здравната каса са да направи 1.986 млрд. лв. разходи. Това е с 4% повече спрямо тези, които залегнаха в актуализацията на нейния бюджет – след нея разходите й се увеличиха с 220 млн. лв. За здравното министерство пък е отреден разходен таван от 570 млн. лв., което е 5% повече от тазгодишните разходи на ведомството.

В същото време Националният фонд и фонд „Земеделие“, които са разплащателни агенции по проекти, финансирани с евросредства, имат предвидени разходи за 2.37 млрд. лв. и 1.06 млрд. лв.

В проекта за новия бюджет са заложени 7.006 млрд. лв. разходи за пенсии, което 129 млн. лв. (2%) по-малко спрямо тази година. Намалението е заради демографските процеси в страната, коментират от правителството.

Икономисти, обединени в групата Macro Watch, коментираха на пресконференция днес необходимостта от фискален борд, от фискални правила в България, които биха могли да бъдат разписани в конституцията. Според някои от тях подобни правила биха ограничили политиците „да харчат безотговорно“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *