Прането на пари е въпрос на сигурност:смята ЕК

Прането на пари, нелегалните парични потоци, както и замразяването и конфискуването на активи са в основата на новите предложения на Европейската комисия за допълване и укрепване на правната рамка на Европейския съюз. 

Сигурността е основна цел на комисията на председателя Жан-Клод Юнкер, уточняват от Брюксел. В тази връзка предложенията са част от плана за създаването на ефективен и устойчив съюз в областта на сигурността. През април 2015 г. беше приета Европейската програма за сигурност, която подчертаваше необходимостта от по-ефективни мерки срещу финансирането на тероризма. През февруари 2016 г. Европейската комисия представи План за действие срещу финансирането на терористични дейности, за да може държавите членки да имат достатъчно методи за справяне с новите заплахи за сигурността. Мерките, представени днес, надграждат работата в тази област, посочва Европейската комисия.

Европейската комисия представи промени в някои от дейностите на Шенгенската информационна система. Измененията включват използването на лицеви изображения за биометрична идентификация и създаването на нови сигнали за търсене на неизвестни лица. Очаква се промените да подобрят действието на системата. С оглед на терористичната заплаха, пред която са изправени държавите членки, ефективността на проверките за сигурност зависи до голяма степен от обмена на информация не само между правоохранителните органи, но и между разузнавателните общности, подчертават от Брюксел. Измененията на Шенгенската информационна система ще направят обмена по-ефективен.

Франция призова Европейският съюз да преразгледа отношенията си с Конго. Париж се опасява, че решението на президента Джоузеф Кабила да не се оттегли от поста след изтичането на мандата му на 19 декември може да доведе до „ужасна гражданска война“. Във вторник силите за сигурност в Конго застреляха няколко протестиращи, които се бяха събрали по улиците на столицата Киншаса, за да настояват Кабила да се оттегли от властта. Европейският съюз вече наложи по-рано този месец забрани за пътуване и замразяване на активи на седем високопоставени представители на силите за сигурност на Конго. Според Брюксел те са нарушили човешките права и са помогнали за нарушаване на изборния процес. Според дипломати е възможно налагането на още европейски санкции.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *