Преглед на печата

Катаджиите в цялата страна са вдигнати на крак. В опасните участъци са пуснати в действие всички годни радари и камери. Патрули на КАТ и ДАИ спират и проверяват леки коли, камиони и автобуси.Вълната от автомобили се надигна още в петък, но се очаква да стигне връх в събота и неделя, тъй като повечето отпуски започват от понеделник – 1 август.Не изпреварвайте на риск, в колона спазвайте скорост и дистанция, на дълъг път спирайте за почивка, шофьори с малък стаж и опит по-добре да не сядат зад волана, съветва КАТ.Донорството съвсем умряСамо два са трупните донори от началото на годината досега и затова са направени едва 6 трансплантации. Други шест присаждания с дарени органи, но от жив донор.

 в. „24 ЧАСА“
Създават нова агенция за 1900 чиновници, които разпределят европарите
Служителите, които отговарят по министерствата за разпределянето на средствата от ЕС, да получат специален статут, предлага министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Пред колегите си в правителството той разяснява, че става въпрос за 1900 души, които отговарят за 7-те оперативни програми и имат отговорности за изплащане без нередности на 15,6 млрд. лв.
В момента те работят в различни министерства и получават двойни заплати. Според Дончев обаче трябва да се изгради система, която да намали разликите във възнагражденията помежду им и да спре течът на качествени специалисти. Премиерът Борисов възлага на министрите да си помислят до септември по въпроса и той да бъде уреден със следващи промени в Закона за държавната администрация.
в. „СТАНДАРТ“
Делят София на три зони
Вдигат музеи в „Люлин“, центърът става пешеходен
София да бъде разделена на три зони, предвижда нов план на столицата. Изпълнител на проекта за него ще бъде избран наесен, съобщи главният архитект на града Петър Диков. Предвижда се едната част на града да бъде обособена като икономическа зона. Тя ще е съсредоточена в района на „Искър“ между „Искърско шосе и жп линията. Първа стъпка ще е да се преустрои бившият завод за кантари, обясни Диков. В тази зона ще има научни центрове, като ще се наблегне на информационните технологии и фармацията.
Нови стандарти за професиите
Стандарти за близо 500 ключови длъжности и професии в 20 икономически сектора у нас ще създаде Българска стопанска камара. Това трябва да стане до 2013 г. по проект, финансиран от Европейския социален фонд. Като начало екипът на БСК започва да пише стандарти за длъжностите в 7 отрасъла – електроника, електротехника, туризъм, металургия, мебелна промишленост, машиностроене и производство на храни. „У нас има държавни образователни стандарти, но те са откъснати от реалните потребности на бизнеса. Затова си поставяме за задача да разработим професионални стандарти, които да се ползват от фирмите“, заяви Томчо Томов, ръководител на проекта.
в. „НОВИНАР“
Всеки десети готов да продаде гласа си за 100 лв.
БСП скъсява дистанцията с ГЕРБ
Всеки десети българин е готов да продаде гласа си за 100 лв. на предстоящите избори. Срещу 300 лв. пък процентът на мераклиите нараства на 15 на сто. Това сочат данните от проучване на агенция Медиана, направено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 23-27 юли.
Обраха до шушка чинията на Бузлуджа
БСП: Управляващите нарочно провалят събора
Липси за 110 000 лв. е установила инвентаризацията на дом-паметника на Бузлуджа. Това заяви областният управител на Стара Загора Йордан Николов от ГЕРБ. Проверката е обхванала периода от 2001 г. досега, като е инспектирано движимото и недвижимото имущество, зачислено на паметника. Става дума за шкафове, телевизори, багери, дори ски влекове и обувки за ски, като от тях почти нищо не било останало.
Николов обясни, че през 1989 г. собствеността на паметника е прехвърлена от културното министерство на областната управа. След това, вероятно умишлено, сградата е била обрана до шушка, като през годините никой не е потърсил отговорност от онези, които са я стопанисвали, посочи Николов.
в. „ДУМА“
Отново скандал с парите за здраве
Скандал около парите на НЗОК се заформи в парламента вчера, след като Симеон Дянков заяви, че резервът на касата по принцип бил част от фискалния резерв. Така финансовият министър за пореден път опита да оправдае защо иззе през миналата година от резерва на НЗОК 1,4 млрд. лева.
Мая Манолова атакува в парламента Дянков с въпроса какво се случва с парите и защо се използват за „пълнене на дупки в бюджета“, при положение че общински болници трупат дългове, пациенти не получават лечение заради липса на пари и се слага таван за лечението на деца в чужбина. „И днес не сме се примирили с тази безцеремонност парите на гражданите за здраве да играят като спасителна сламка за бюджета“, каза депутатката от БСП.
в. „СЕГА“
Спестяванията на българите достигнаха рекордните 64 млрд. лв.
Въпреки призивите на финансовия министър Симеон Дянков българите предпочитат да спестяват, а не да харчат парите си, за да подпомогнат икономиката. За последните три месеца привлечените средства в банковата система са нараснали с 1.5% и в края на юни в трезорите са влезли внушителните 64.304 млрд. лв., сочи статистиката на БНБ. Основен ресурс са депозитите на гражданите, чийто дял е 45.6%.
Банкерите обясняват ръста с необходимостта на кредитните институции от свежи пари – повечето трезори в момента са в активна кампания за привличане на нови средства. Резултатът от техните усилия е, че през последните три месеца влоговете са нараснали с 2.1%. Интересна подробност е, че за вторите три месеца от годината по-осезаемият ръст е при евровите депозити.
Черната борса превзе и зала „Арена Армеец“
Истерията около откриването на новата спортна зала в София „Арена Армеец“ доведе до появата на черна борса за безплатните пропуски, които бяха раздадени на 10 000 щастливци, чакали с часове пред съоръжението. Разследване на bTV показа, че част от билетите се продават на черно, като спекулантите ги оценяват на 20 лв.
„Има голяма вероятност билетите, купени на черната борса, да се окажат фалшиви или да се дублират съответно с някои места“, заяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.
в. „ТЕЛЕГРАФ“
АВТОМОБИЛЕН АД СКОВАВА БЪЛГАРИЯ ДНЕС
Гастарбайтери блокират границите ни
Използвайте обиколни маршрути.
Алтернативните маршрути до морето са сигурен начин да стигнете спокойно и дори по-бързо. Участъкът Стара Загора-Бургас може да бъде взет по маршрута магистрала „Тракия“-с. Загоре-Землен-Раднево-Пет могили-Млекарево-Бояджик-Ямбол-Средец-Бургас. Пътят е в идеално състояние, без трафик и патрули. Сериозни дупки има само в участъка Пет могили-Млекарево. Този път до морето е по-дълъг от този през Петолъчката, но заради високата средна скорост е по-бърз. Въпреки това водачите се тикат на главния път и кретат в колона, но така и не избират алтернативните маршрути, коментират полицаи.
в. „МОНИТОР“
Караш в насрещното, отиваш на проверочен
Ако водачът си е позволил да кара пил, независимо дали е предизвикал инцидент или не, да бъде изпращан на пробация като санитар поне за един месец в травматологията на някоя болница. За това пък настояват лекари травматолози, ортопеди и спешни доктори, които са привлечени в кампанията като консултанти. От Асоциацията на пострадалите на пътя пък настояват книжката да се отнема за определен период на всеки, блъснал пешеходец независимо от степента на травмите, които му е нанесъл.
Безработни на опашка при депутатите
Опашка от безработни се трупа всеки понеделник пред приемните на депутатите, когато те отварят врати за гражданите в избирателните си райони, показа проверка на „Монитор“. Висшисти или хора без всякаква квалификация ходят при народните избраници с надеждата, че ще им осигурят препитание. Повечето парламентаристи пресмятат, че над 60% от хората, които влизат при тях, очакват, че ще си тръгнат с нова служба.
в. „АТАКА“
АТАКА внесе закон в подкрепа на заместващото майчинство
„Така ще помогнем на 250 000 семейства с репродуктивни проблеми“, обясни депутатът Калина Крумова
Закон за заместващото майчинство внесе в последния работен ден на парламента преди депутатската лятна ваканция Калина Крумова от АТАКА. „Нужни са промени в много български закони, за да се преодолеят правните и морални въпросителни около деликатната ситуация друга жена да износи и роди детето на биологичната майка. Такива майки под наем могат да помогнат поне на някои от 250 000 двойки с репродуктивни проблеми у нас. За някои от тях е невъзможно да станат родители дори и с процедура ин витро“, поясни националистката. Законът за заместващото майчинство беше обсъждан в обществото и в професионалните медицински среди над девет месеца.
в. „КАПИТАЛ“
Фискалният борд най-рано през есента
ОТЛАГАНЕ Заради липсата на кворум в пленарната зала гласуването на промените в конституцията, с които се въвежда Пактът за финансова стабилност, беше отложено за след депутатската ваканция. Поправките предвиждат преките данъци да се повишават само с мнозинство от 2/3 от народните представители, а бюджетният дефицит да не надвишава 2% от БВП. Преразпределителната роля на държавата пък не може да е над 40% от БВП.
Лошите кредити продължават да изяждат печалбите
БАНКИ Печалбата на българските банки за първите шест месеца достигна 315 млн. лв., сочат надзорните данни на БНБ. Това представлява спад от 10.5% спрямо отчетените година по-рано 352 млн. лв. Нетният лихвен доход остава практически без промяна – 1.46 млрд. лв., като основната причина за влошаващите се резултати на финансовите институции са разходите за обезценка на лоши кредити, които са 622 млн. лв., или с 56 млн. лв. повече от тези през първото полугодие на 2010 г.
в. „БАНКЕР“
Изборите пред провал заради Гълъбово
Община Гълъбово, в която има 13 000 гласоподаватели, може да провали местния и президентски вот. Причината е, че хората, които живеят там, няма да могат да гласуват. За това предупреди на пресконференция в петък (29 юли)партия РЗС. В централата на партийната формация дойдоха общински съветници, отстраненият кмет на Гълъбово Николай Тонев и шефът на местния парламент Янка Петрова.
От две години Тонев е отстраненият с решение на съда от поста, но неговите правомощия не са прекратени. Временно изпълняващият длъжността кмет Пламен Бараков пък имал натрупани 200 дни платен годишен отпуск и още през февруари излязъл да ги ползва. В момента общината е на автопилот.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *