Преглед на печата

Ето някои от другите теми в столичния печат: Европейската комисия не планира да спре плащания за инфраструктурни проекти у нас, заяви за БНР говорителят на комисията, отговарящ за регионалната политика Тон ван Лиероп, пишат Монитор, Дневник, Пари и Дума. Парите по Оперативна програма „Транспорт“ обаче може да не стигнат за всички проекти и финансирането на част от тях да остане за след 2014 г., отбелязва ван Лиероп. Средствата в размер на 1 млрд. евро наистина няма да стигнат за всички приоритетни проекти, потвърди пред Националното радио строителният министър Лиляна Павлова, пише Дневник. Павлова обаче увери, че плащанията за магистрала „Тракия“ са гарантирани. Проблем с финансирането на „Тракия“ няма, каза и министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев в интервю за БНР, цитирано от Пари, Труд и Класа. Милионите от еврофондовете за магистрала „Тракия“ потъват във все по-голяма мъгла, коментира Сега.
Данъчните са изчислили, че гражданите и фирмите пестят около 330 млн. лв. на година от това, че не губят времето на клиенти и служители в път и опашки, а подават декларациите си по електронен път, отбелязва Класа. Данъчните предлагат 25 възможности за подаване на документи и плащане на налози и осигурителни вноски чрез интренет, допълва вестникът. Масово потребители подават жалби за надписани сметки за парно и вода, съобщават за Новинар от гражданско движение ДНЕС. Абонатите са недоволни от поскъпването на услугите без повишаване на качеството. Германия си иска от БДЖ 50 влака „Сименс“, пише Труд. Мотрисите са били закупени по договор с германската банка KfW, която сега си ги иска обратно заради забавени погасителни вноски. Европейската комисия разпореди до 2020 г. членките на Евросъюза да увеличат висшистите до 40% от населението на всяка страна, отбелязва в друга статия вестникът. Сега българите с висше образование са 23,2 на сто. Проблемът е, че поради демографската криза няма достатъчно кандидати за ВУЗ-овете.
Цар Киро се оказа спонсор на футболния шампион „Литекс“, пише Стандарт. В папка на ромския бос, намерена в един от мерцедесите му, е бил открит нотариално заверен банков ордер, с който се превеждат 430 000 долара като заем на отбора. Хората на Гриша Ганчев обаче категорично отричат да са получавали заеми от Рашков.
Средно по 30 лв. взимат свещениците, за да осветят партийни централи или да ръсят със здравец за началото на предизборната кампания, съобщава Република. Духовниците заобикаляли забраната на Светия синод да извършват служби за партийни цели, като благославяли политиците в храма, а не навън.
Народен представител намери на път за работа 8 кг тротил пред депутатски блок в столичния квартал „Витоша“, отбелязва 24 часа. Депутатът от БСП Пенко Атанасов намерил близо до блока разпилени пакети с тротил и се обадил на телефон 112. Часове по-късно антимафиоти са задържали мъж, който до късно снощи е разпитван по случая.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *