Преглед на печата

Гражданска отговорност ще поскъпне между 5 и 15% до края на годината, а не както се коментираше до преди ден – с 10%, отбелязва Новинар. Според застрахователи в средносрочен план цената й ще продължи да се вдига бавно нагоре.
Според данни на националната статистика ИТ секторът е браншът с най-високо заплащане в края на септември. Така той измества миналогодишните лидери – енергетиците, банкерите и застрахователите, посочва Класа.
Безработицата в страната расте, при това на фона на падащи доходи, пише Дума, като отново цитира данни на НСИ. Според тях за 3 месеца нови 11 хиляди души са останали без работа.
Чиновниците вече няма да се радват на повече пари за дълъг стаж, гласи една от промените в нова наредба за заплатите им. Според предложението, което ще бъде обсъдено в тристранката, държавните служители ще взимат твърдо 70% от договорените възнаграждения, а останалите 30 трябва да бъдат заслужени с работа и оценка от прекия ръководител, посочва Стандарт.
24 часа публикува интервю с председателя на парламента Цецка Цачева. По думите й по предварителни разчети първото четене на закона за бюджета ще бъде на 16 ноември. Според Цачева въпреки че парламентът не е работил преди изборите, депутатите ще наваксат до Коледа, като не е невъзможно да има извънредни и късни заседания.
Отписването на гръцки облигации започва да удря резултатите на големи европейски банки, някои от които имат бизнес и в България, а несигурните пазари и слабият растеж оказват допълнителен натиск върху печалбите, пише Капитал Дейли.
След първоначалната еуфория от моловете, към тях все повече се заражда фобия, отбелязва във водещата си статия 24 часа, като се позовава на търговци и консултанти. Все повече българи отказвали да пазаруват в големите търговски центрове, а родители търсели начин да предпазят децата си от мол манията.
Студентите отличници ще плащат по-малки такси за обучение, а тези с двойки – повече – това е записано в проекта за бюджет за догодина, посочва Труд. Ако идеята бъде приета, тя ще влезе в сила от следващата учебна година, а различните такси ще важат, ако самият университет ги въведе.
До 27 ноември частните съдебни изпълнителни и всички, които извършват счетоводни услуги, трябва да са приели вътрешни правила за това как ще следят превантивно за пране на пари. Документите трябва да постъпят в ДАНС най-късно до 11 декември, но дни преди изтичане на крайния срок много счетоводители продължават да не знаят за новото задължение, а неяснотите в закона се увеличават. От агенцията обаче предупреждават, че това няма да спести глобите на нарушителите, пише Сега.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *