Преглед на печата

60-те хиляди недекларирани евро, за които беше набеден бившият главен секретар на Народното събрание Огнян Аврамов, всъщност били на шефа на гаражите Петър Енев, пише 24 часа. Пред всекидневника Енев обяснява, че имал парите от продажба на жилище и ги пазил в служебния си сейф, защото възнамерявал скоро да сключи друга сделка.
Прокурорите са разкрили в депутатския гараж „бензинова афера“ за половин милион лева, пише Стандарт. Километражът, навъртян от автомобилите на предишния парламент, е надписан двойно. Освен това администрацията е харчила безразборно пари за измислени командировки. Проверяващите са открили в гаража кашони с поръчкова документация за тоалетна хартия и салфетки на стойност 500 хиляди лева, допълва Стандарт, а според Монитор далаверите са за 1 милион.
„Прокуратурата обвини първи висш кадър на Станишев,“ четем на първа страница на Сега. Визира се доскорошния шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, който бе обвинен, че е ощетил държавата чрез замени на гори край Созопол. Юруков е кадър на БСП, а службата му бе на пряко подчинение на бившия премиер Сергей Станишев, отбелязва изданието. Само за година и половина бившият шеф на ДАГ замени 18 хиляди декара гори. Заради силен натиск от Еврокомисията замените бяха забранени със закон през януари. Няколко дни преди да бъде обнародвана забраната обаче Юруков раздаде на смешни цени над 3 хиляди и 500 декара главно на фирми, близки до ДПС и БСП, твърди вестник Сега.
„Почнаха ги,“ възкликва Труд и отбелязва, че бившите земеделски министри Нихат Кабил и Валери Цветанов също са „на мушката“ на прокурорите.
Същото издание публикува проучване на сделката за ремонт на Министерството на регионалното развитие. Въпросът е дали бившият ръководител на ведомството Асен Гагаузов ще стане също клиент на прокуратурата. В началото на седмицата новият министър Росен Плевнелиев обяви, че Гагаузов е сключил сделка с „Главболгарстрой“ за 42 милиона лева. Тази сума обаче е таванът на допустимите разходи, реалните всъщност са двойно по-ниски.
„Вместо да дава повод за клюки и слухове, може би ще е най-добре г-н Плевнелиев да разбули детайлите по тази сделка,“ препоръчва Труд.
Монитор пише, че в последната си седмица начело на транспортното ведомство бившият министър Петър Мутафчиев е подготвил над 9 милиона лева за възнаграждения за консултанти, които ще съветват как да се модернизират няколко железопътни трасета. Парите са за жп-възли в София, Пловдив и Бургас, за линията Радомир-Гюешево, както и за бъдещия оценител на оперативната програма „Транспорт“.
„Турският език превзе Черноморието,“ гласи водещото заглавие в Дума. Комшийските радиостанции могат да се чуят навсякъде из морските ни курорти, а родните са напълно неуловими, или качеството, с което предават, е изключително лошо, твърди изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *