Преглед на печата

Цветанов недоволен от МВР
„Дума“:
Цветан Цветанов: Полицаите да ходят пеш

Вътрешният министър Цветан Цветанов вчера обяви, че полицаите ще бъдат по-полезни, когато извършват обиколки пеш. Така щели да бъдат по-полезни по време на обход на сектора, който охраняват по служба. Цветанов поясни, че е необходимо и засилено присъствие на униформени навсякъде, за да се виждат хората на реда. Ако ходят пеш, те щели по-добре да се справят и с дребните кражби. Не приемам за правилна тезата, когато полицейски автомобил се придвижва по бул. „Витоша“, където е пешеходна зона. Те могат да са по по-полезни, когато извършват пеша обход на сектора, който охраняват по служба, каза министърът. Тези инициативи станаха ясни по време на вчерашното национално съвещание, което се проведе в МВР, където бяха привикани шефовете на регионални дирекции в страната. Цветанов им постави срок от 15 дни да докладват какви са им приоритетите и каква работа са свършили.

„Труд“:
Цветанов поиска оставки на всички областни шефове

„Поканих всички областни директори на полицията да подадат оставки.“ Това заяви пред „Труд“ вътрешният министър Цветан Цветанов след края на вчерашното национално съвещание в МВР.
„Не съм доволен от резултатите, постигнати в министерството за месеца, в който го ръководя – поясни министърът. – Не видях в резултат на свършена в МВР работа да се пълни фискът на държавата. Нито чувствително противодействие на злоупотребите с европейските пари. Нито пък промени по селата, където крадци берат засятото, ограбват на хората труда.“
Цветанов дал 20 дни кредит на доверие на полицейските шефове. След това щял да се срещне с всеки, за да се направи равносметка на постигнатото в поверената му дирекция.

Далавера

„Монитор“:
Дясната ръка на Вълчев разсмяла войската за 1 млн.

Шефката на политическия кабинет на доскорошния просветен министър Даниел Вълчев е замесена в далавера поне за 1 млн. лв., похарчени за развлечение на войската. До неотдавна висшият държавен чиновник Валерия Николова е била собственик на фирмата „Фасилити“, разкри проверка на „Монитор“. Случайно или не, дясната ръка на Вълчев е пропуснала да обяви това в декларацията си за конфликт на интереси, става ясно от доклад, който НАП изпраща до Сметната палата.
Няколко дни преди Агенцията по вписванията да отбележи в регистрите си, че Николова прехвърля своя дял във фирмата на съдружниците си Ирена Сотирова Кирова и Мариян Борисов Пецев, Министерството на отбраната обявява конкурс за организиране на забавно-развлекателни програми в почивни бази на военните.

Пренасочване

„Монитор“:
Държавни кадри пълнят „Позитано“ 20

Хора, доскоро заемали висши и средни държавни постове, в момента стягат куфарите за „Позитано“ 20. Това съобщиха за „Монитор“ изнервени служители на централата, които очакват да бъдат сменени от новите попълнения. „Докато бяхме във властта, никой не щеше да работи тук, сега за нас няма да остане място“, жалят се още апаратчиците. За пример се дава пресцентърът на партията, където доскоро работеха 6-7души. Сега обаче вероятно там ще бъде позиционирана голяма част от бившия пресцентър на Министерския съвет. Работа в централата си търсят също така зам.-министри и експерти от администрацията, които след изборите останаха без каквато и да било дейност.
В кулоарите на „Позитано“ вече се говори, че за да бъдат наместени новите хора, ще си отидат част от кадрите на Румен Петков.

Драмата с Павел и Николета

„24 часа“:
Експерти: Тодор искал да натрие носа на жена си

Тодор Василев незаконно е задържал Николета и Павел в България близо две години. Той е имал само писмено съгласие за временно извеждане на децата си от Полша през 2007 г.
Това каза вчера зам.-шефът на Агенцията за закрила на детето Христо Монов на специална пресконференция в правосъдното министерство по повод предаването и на Павел на майка му Барбара.
Българските власти се опитали да убедят родителите, че децата не са средтво да уредят отношенията си. Според експерти нагласите на Тодор, който не е отишъл на среща с медиатори, били „искам да натрия носа на жена си“, а не „искам да помогна на детето си“.

Данка Панчова разказва

„Стандарт“:

Пиратите хранели Данка с палачинки

Бях забравила какво е да ядеш с нож и вилица, какво е да си вземеш нормален душ, да не говорим да седнеш с приятели на кафе. Това сподели щастливо освободената от сомалийските пирати пазарджиклийка Данка Панчова.
Данка не крие, че през цялото време е живяла в мизерия и никога не е виждала лидерите на сомалийските похитители. Обслужвали я млади момчета и войници, които все пак се държали възпитано. Хубавото в близо 10-месечното изгнание било, че пиратите никога не оставяли групата без храна, дори не пропускали и точния час. Хранели Данка и колегите й със зеленчуци, палачинки или ориз. Българката споделя, че през тези месеци е разбрала какво значи да си безпомощен и да те обзема страх. През цялото време обаче куражът не я напускал и тя вярвала в щастливата си съдба и най-вече на волята си. Сега в Пазарджик тя се среща с малко хора, които са й най-близки. Едва през последните месеци Данка започнала да контактува с тези, които я пленили. През цялото това време обаче тя не изпитвала добри чувства към тях. Дори на моменти крояла планове за освобождение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *