Преглед на печата

„Стенограми разкриват голямата лъжа на Станишев – старият кабинет крил месец, че хазната е продънена“, гласи водещото заглавие на Стандарт. Вестникът публикува стенограма на едно от последните заседания на кабинета Станишев, в която финансовият министър Орешарски казва, че държавата е на нула, даже на минус, а министър Николай Василев прогнозира, че до края на годината ще се кара на хляб и вода. „621 милиона за десет дни изхарчил екскабинетът“, пише в друг материал на Стандарт.
„10 милиона лева за преписване от Интернет“ – под това заглавие Труд съобщава на първата си страница, че парите са дадени през 2006 година за „антиземетръсен” проект, който съдържал… превод на индонезийска дисертация, взета от интернет. „Държавата е тотално източена“ – това е заглавието на интервюто с Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет на премиера Борисов. Темата в днешния брой на Труд е представена под заглавие
„Болници и касата – в реанимация.“ „Умува се да доплащаме ли за лечение“, пише вестникът.
„Министерството на здравеопазването набъбнало двойно, а работи по-бавно и в хаос“ – под това заглавие 24 часа публикува интервю с новия здравен министър д-р Божидар Нанев. „Болниците може да пращат персонал за грижи у дома, ще се подготви пакет за долекуване и продължително лечение след инсулт, инфаркт, операции“, казва новият министър.
„Няма да замразяваме пенсиите, вдигаме добавките“, обещава управителят на Националния осигурителен институт Сотир Ушев в интервю за Монитор. Близо половин милион пенсионери над 75 годишна възраст ще получават от 1-ви януари догодина добавка между 30 и 50 лева за старост, става ясно от интервюто.
„Кабинетът започва масови съкращения на чиновници“, пише Сега на първата си страница, като цитира казаното от финансовия министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви вчера. „Дянков закрива държавните агенции, част от служителите им ще бъдат пренасочени в провинцията, пишат Новинар и Пари на първите си страници.
Дневник съобщава за подготвяни от депутати на ГЕРБ законови промени, които силно облекчават регистрацията на ценности – национално богатство от частните колекционери. „Колекционерите на път да спечелят битката със закона“, гласи заглавието на материала.
В рубриката „Памет“ Дума публикува коментар, озаглавен „Феноменът „Втора световна война“. Преди 70 години се случи чудовищно събитие, което не може да бъде подменяно с неистини, пише авторът проф. Евгений Гиндев.
„БНР пуска архива си в интернет. Националното радио с ново лого и сайт“, пише Труд и допълва, че във фонда на радиото има над 400 хиляди архивни единици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *