Преглед на печата

Новинар
Борисов: Президентът е прав, референдумът е капан

Президентът Георги Първанов е прав в думите си, че референдум за новините на турски език по БНТ е капан за премиера. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред Дарик радио. Той изрази надежда, че парламентът ще вземе разумно решение, като подчерта, че има подписани конвенции, а и сега не е моментът за допитване. Такъв референдум няма да бъде приет добре в Европа – мнозинството да налага решения на малцинството за правата му.
В същото време обаче Борисов изтъкна, че новините на турски език дразнят хората. Той обясни, че е подкрепил инициативата на „Атака“, защото е част от обещанията на партията, която пък от своя страна е подкрепила кабинета. Премиерът се надява, че няма да се се създаде етнически конфликт заради идеята.

„24 часа“:
Македонците нахлуха безвизово!

Със символично вдигане на бариерата на ГКПП Гюешево българският държавен глава Георги Първанов и македонският му колега Георге Иванов отбелязаха вчера падането на визите за гражданите на Македония.
Георге Иванов премина пункта само с паспорта си и го показа на журналистите. „Поздравявам ви с падането на визовия режим. Сега се сещам, че точно преди 10 г. визите паднаха и за българите, и ние вече сме изпитали тази радост. От днес нататък граждани от двете страни на границата ще могат да преминават без проблеми и да общуват помежду си. По този начин ще се създадат условия за по-мощно икономическо сътрудничество и интензивни контакти“, каза Първанов.

„Труд“:
Георге дойде без виза при Георги

Президентите на България и на Македония – Георги Първанов и Георге Иванов, символично вдигнаха граничната бариера на ГКПП-Гюешево вчера, за да ознаменуват края на визовия режим за западните ни съседи. От вчера македонци и сърби пътуват свободно в Евросъюза.
„Днес е значим ден не само за Македония и за нейните граждани, а и за Европейската уния (съюз – бел. ред.). Шенгенската бариера пада и се руши. Символично се рушат и духовните бариери помежду ни“, каза Георге Иванов.

„Труд“:
Арестуваха Гейзо на ГКПП Калотина

Евгени Милев-Гейзо, когото МВР издирва няколко дни по подозрение за участие в грабежа на аутобана „Тракия“, вчера в 18,15 ч е бил задържан на митница Калотина. Соченият за един от лидерите на магистралните грабежи бил окован с белезници минути след като се завърнал от чужбина.
В събота по обед Гейзо обяви от ефира на Нова телевизия, че се прибира от Германия. Милев упорито твърди, че от седмица е в западноевропейската държава и няма как да е участвал в грабежа, след който при престрелка с полицията бе убит Димитър Митрев-Богоровеца. Преди дни, обаче криминалисти установили по клетката на мобилния му телефон, че той се намирал в софийското село Кремиковци.

„24 часа“:
Релето и Гребеца от „Наглите“ отвлекли и крадеца Сапата

МВР арестува известните столични автокрадци Данчо Релето и Любо Гребеца, които също били част от бандата „Наглите“, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.
Двамата бандити с километрични досиета участвали в самите похищения и водели преговори с близките на пленниците, разказаха разследващи.
„24 часа“ научи, че Релето е заподозрян, че е пряко замесен в изчезването и убийството на друг апаш Иван Петров-Сапата, за когото се смята, че е доставил джипа за отвличането на Киро Киров. Антимафиоти издирват още един от основните участници в бандата, като за него ще бъде пусната европейска заповед за арест. Полицаи арестуваха Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца в 3 часа в нощта срещу събота на ГКПП Калотина.

„24 часа“:
Махнаха най-висшия дипломат заради ДС

Постоянният секретар на МВнР Константин Андреев е бил отстранен от поста си вчера, след като министър Румяна Желева е подписала оставката му. Това съобщи високопоставен источник от Външно.
Отстраняването се наложило заради връзки на Андреев с бившата Държавна сигурност. Откакто е постоянен секретар на МВнР той не е имал достъп до класифицирана инормация от ниво „Космик топ сикрет“ по натовските стандарти именно поради тази причина, уточниха от ведомството. Андреев бе назначен от министър Ивайло Калфин за постоянен секретар през юли 2008 г. Постът бе разкрит за първи път в историята на Външно със Закона за дипломатическата служба и е най-високопоставеният професионален дипломат с мандат от 5 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *