Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Делят болниците на три категории“
Пациентите ще отиват директно при „правилния“ специалист
Болниците вече ще се делят на три категории, т. нар. нива на компетентност, научи „Труд“. Така щяло да спре източването им заради обикалянето на пациентите от доктор на доктор и болните щели да попадат веднага при специалисти, които ще ги излекуват.
„Тройна смърт в Шуменско“
Ревнивец застреля дядо и внук и се самоуби
Мъж, полудял от ревност, нахлу в къща в шуменското село Каменяк и откри огън по стопаните. На място бе застрелян 77-годишният Халид Юсуфов. По-късно от тежка рана издъхнал и внукът му Доан (17 г.).
„Четири жени в Космоса“
Астронавтките Наоко Ямазаки, Стефани Уилсън и Дороти Меткалф-Линдънбъргър излетяха вчера със совалката „Дискавъри“ към Международната космическа станция. Там ги очаква още една дама – Трейси Колдуел Дайсън, която е част от екипажа на станцията. За първи път в Космоса ще се съберат 4 дами.

в. „24 ЧАСА“
„“24 часа“ провери по читателски сигнали: Губят се платени здравни вноски“
Пазете си документите, съветват от НАП
Грешки на системата с данни за здравното осигуряване изхвърлят изрядни платци, признаха от Националната агенция по приходите след сигнали от читатели на „24 часа“. Наши студенти, които учат в чужбина, масово се оказват с прекъснати здравноосигурителни права за месеците, когато държавата по закон е длъжна да покрива вноските им. Хора, работили в чужбина, се жалват, че въпреки подадените декларации се оказват неизрядни. Грешките обикновено са заради пропуски на чиновници, но накрая потърпевшите се оказват длъжни да доказват правото си. Те трябва да съберат всички възможни документи и да посетят лично офис на НАП. Ако липсват, може да се окаже невъзможно да се възстановят изгубените данни и засегнатият ще трябва да плати отново липсващите вноски.
„Записали шест срещи как пазарят подкупа за Цонев“
Съдията Сантиров първи поискал да се види със следователя
„Трансферът на Бербатов – провал №5 в Европа“
38-те милиона евро, които „Манчестър Юнайтед“ плати за Митко, обявени за грешни
„Кризата не ни отказа от Гърция“
100 000 души минаха границата със съседите – колкото и миналия Великден

в. „СТАНДАРТ“
„Екскурзии за хапчета“
Прахче аулин върви по 1,55 лв. у нас, в Румъния е 70 ст.
Българите го удариха на аптекарски туризъм. Лекарствата у нас в момента бият по цени всички съседни държави. Затова е много по-изгодно да отидеш до Солун или Букурещ, за да набавиш нужните хапчета за цялата фамилия.
„Магистрати бранят Роман Василев“
Не той, а рушветчиите са опасни, настояват прокурори
Извинението смекчава наказанието му
„Икономист или доктор сменя Нанев“
Премиерът решава в сряда за новия министър
Чирков: Дайте поста на мениджър, който ще ореже болниците
„Частници в самолета на кабинета“
Частници ще могат да наемат правителствените самолети срещу заплащане. Така в условията на криза Авиоотряд 28 няма да чака само на държавната издръжка, а ще може да финансира свои дейности като поддържане квалификацията на пилотите и други. Това обясни шефът на отряда Пенчо Пенчев.
„Вила на Жоро Илиев съсипва църква“
Храмът „Св. Йоан“ в Несебьр пред срутване
Обвиняват бившия шеф на паметниците Георги Угринов
„Пускат къртица под София“
Гигантска 1600-тонна „къртица“ започва от днес да пробива тунел за софийското метро от „Надежда“ до „Патриарх Евтимий“. Трасето минава под булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Витоша“. Немската машина трябва да пробие тунела за 15 месеца. „Къртицата“ осигурява най-безопасното пробиване, увериха от общината.
„Чиновници отработват всяка цигара“

в. „НОВИНАР“
„Парите за „Радецки“ събрани с помощта на знахар“
Вдигат мъжки манастир при извора в Срацимир, привличал поклонници от Европа
Ясновидец и лечител, който лекувал с вода в силистренското село Срацимир, вероятно е спомогнал за събирането на парите за построяване на кораба „Радецки“. Предположението за кораба, от който Ботевата чета слязла на българския бряг, е направено още от Никола Маринополски в „Силистренски алманах“ от 1899 г.
„Диетолог алармира за отровна мая в хляба“
Хлябът, който се продава у нас, е смъртоносно опасен. Това твърди пред агенция фокус диетологьт Огнян Симеонов. Според него за производството на хлебните изделия се използва мая, която съдържа термофилни дрожди. Те водели до драстичното намаляване на калция в човешкия организъм, което от своя страна водело до летален край.
„Премиерът Бойко Борисов: Дано да сме стигнали дъното на кризата“
„Томислав Дончев обеща: Усвояваме до 1,5 млрд. лева до края на годината“

в. „ДНЕВНИК“
„Световната банка: Липсата на реформи подхранва дефицитите в Източна Европа“
Единствено в България рецесията се задълбочава, другите вече се оттласкват от дъното
Новите членки на Европейския съюз, сред които е и България, не могат да се надяват на трайно икономическо възстановяване преди втората половина на 2011 г. Повечето от тези страни още не са реформирали адекватно държавните си финанси и това допълнително увеличава бюджетните им дефицити. Това са част от изводите на Световната банка в доклад, посветен на източноевропейските икономики. Според институцията поне половината от ръста на общия бюджетен дефицит в 10-те разглеждани страни се дължи не на циклични фактори (свързани с рецесията), а на структурни (неефективно харчене на държавни пари).
„Първият милиардер сред спортистите се върна в играта“
Най-богатият спортист Тайгър Уудс, който печели по 100 млн. долара на година, се появи отново след серията скандали от края на ноември, когато катастрофира и беше изобличен в изневери на съпругата си Елин Нордегрен. Той излезе да тренира преди първия мейджър турнир в голфа през годината „Мастърс“ в Огъста. Очаква се завръщането му в професионалния спорт да вдигне интереса към играта и да му донесе нови спонсори. Досега в кариерата си Уудс е спечелил над 1 млрд. долара
„След „На колене!““
Роман Василев може да получи само забележка от ВСС за поведението си при ареста на Николай Цонев.
„114% е съотношението между отпуснатите кредити и привлечените депозити през февруари.“
Миналата година бе между 116 и 120%.
„Нова номинация“
Ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова е предложена от ГЕРБ за здравен министър
„Антикризисният пакет“
Опит за преразпределяне на доход, който не е произведен
„Алтернатива“
Организирай си сам… почивка
„Инвестиции“
„Софарма“ е най-предпочитаната от пенсионните фондове

в. „КЛАСА“
„Бум на умишлени фирмени фалити удря банките с 50 млн. лв. годишно“
Кризата роди нови измамни схеми
Дружества крият задължения към трети лица или ощетяват кредиторите чрез офшорни компании
Кризата доведе до бум в измамите на компании, взели кредит. Те все по-често прибягват до умишлени фалити и несъстоятелност със стара дата, за да обезценят вземанията на банката. Това още повече свива фирменото кредитиране, алармираха пред „Класа“ банкери. Според тях за последната една година загубите за банковия сектор от подобни порочни практики са около 50 млн. лв.
„Клайдерман свири с „КЛАСИК ФМ – М-ТЕЛ“ оркестър“
„ЧЕЗ отлага експанзията в чужбина, ще хвърли усилия у дома“
„България е 76-а по конкурентоспособност сред 133 икономики“
„Банки искат по-строги санкции за измами по несъстоятелност“
„Борисов: Надявам се, че стигнахме дъното на кризата“
„Иван Хиновски: Проектът за АЕЦ „Белене“ не е одобрен от Брюксел“
„Ратификацията на договора СТАРТ е под въпрос“
„Димитър Николов: Големите общини трябва да получават повече финансиране“
„Костадин Паскалев: Министърът по еврофондовете е излишен“
„Торите атакуват икономическите планове на лейбъристите“
„Дългът на Г-20 стига 118% от БВП до 2014 г.“
Азиатските страни ще бъдат двигателят на растежа
„Проучване на „Галъп интернешъньл“ специално за „Класа“: 17% от българите ползват социални мрежи, прекарват средно по час вътре“
„Божидар Йотов, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“: Около 60 млн. евро са нужни за ремонт на 60 опасни моста“

в. „СЕГА“
„Бюджетът на НОИ се източва повече с дългите болнични“
Експерти спорят дали е законно осигурителният институт да не дава обезщетения за първите три дни от заболяването
Източването на Националния осигурителен институт става не с тридневни болнични листове, към които се предвижда той вече да няма ангажимент, а с дългосрочните, показват данните за 2009 г. За 2009 г. са изплатени 4 541 249 обезщетения за 3 463 719 лица, което е с 10% повече спрямо 2008 г. Общата сума е 773 620 646 лв., или 45.9% повече спрямо 2008 г. Най-много са се вдигнали разходите за обезщетения за общо заболяване, гледане на болен в семейството и нетрудови злополуки – 26% повече спрямо 2009. В анализа се казва, че това е и поради по-голямата продължителност на изплащаните обезщетения. Броят на отделните болнични листове дори е с около 36 000 по-малко спрямо 2008 г., твърдят от НОИ. За синдикатите това означава, че работодатели на закъсали предприятия принуждават работници да търсят начини да излизат по-дълго време в болнични, за да получават обезщетение от осигурителния институт, вместо да им плащат заплати. За ден болничен се плащат 80% от надника, изчислен върху средния осигурителен доход за 6 месеца назад. И в бъдеще работниците ще предпочитат да вземат дълги болнични, дори ден и половина да стоят без доход, вместо да живеят изобщо без доходи. Експерти на НОИ твърдят, че не може да се прави заключение, че в закъсалите фирми пращат масово работниците си на издръжка на института. Те наблюдават по-големите предприятия и нямало данни за драстично увеличение на болничните листове в тях.
„Строежът на отсечката от „Тракия“ ще започне едва наесен“
Изграждането на отсечката Стара Загора – Нова Загора на магистрала „Тракия“ няма как да започне преди началото на есента, заяви пред „Сега“ зам. транспортният министър Ивайло Московски. Изграждането бе спечелено на търг от Обединение „Магистрали Трейс“. То ще бъде финансирано от оперативна програма „Транспорт“ на ЕС и ще струва към 138 млн. лв. Изказването на Московски е в разрез с думите на зам.-министъра на регионалното развитие Георги Прегьов, който обеща строителството да започне през май. Проблемът е, че одобряването от ЕК на т.нар. апликационна форма за отсечката ще отнеме 6 месеца, а тя още не е пратена в Брюксел. Това забавяне най-вероятно ще оскъпи строителството, за което предупреди преди време и шефът на „Трейс“ Николай Михайлов.

в. „ПАРИ“
„Аутсорсинг под пагони“
Кетърингът в армията излиза на светло. Досега десетки милиони за храна на военните бяха разпределяни по режима на специалните обществени поръчки
„Трябваше да променят и ЗОП“
Това беше необходима антикризисна мярка, каза Йордан Кисьов, президент на „Риск Електроник“ ООД
„Дефицитът продължи да расте“
Финансовият министър Симеон Дянков представи антикризисните мерки пред парламента, но ще минат още няколко месеца, преди те реално да заработят
„САЩ отлагат валутния си доклад“
Правителството ще изчака, преди да реши дали Китай манипулира валутата си
„Фондовете за имоти – шампиони по доходност“
Акциите на синия чип КТБ са поскъпнали с 11.31%. Печалбата на банката за 2009 г. достигна 64 млн. лв.
„Да е мирна и щастлива…“
Държавният глава толкова често започна да се появява „по телевизора“, че вече имам чувството, че посрещаме Нова година за пети път през последните няколко месеца
„Безработицата през март намалява“
Понижаването се случва за първи път от година и половина насам. Хората, останали без работа, са с 4000 по-малко в сравнение с февруари
„Жилищата в София поевтиняха с 5%“
Понижението на цените на жилищата в София за първото тримесечие е 5%. Липсата на наематели ограничава цените на инвестиционните имоти
„Ще изяде ли четецът вестника“
Издатели от цял свят се събират в Ливан, за да търсят отговора. Ирена Кръстева е единственият участник от България

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Заложните къщи с 30% лихва“
Забиколиха забраната
Слагат такса за управление на кредита
Над 30% лихва на месец взимат заложните къщи, въпреки ограниченията. Според наредба на финансовото министерство те не могат да олихвяват кредити с повече от 3% месечно. Ограничението се заобикаля с различни такси, като отпускане и управление на кредит. Така годишната лихва на заем от заложна къща достига 400%, показа проверка на „Телеграф“.
На вечеря в Прага
„Мегакъртица фучи под София“
За 15 месеца копае втория лъч на метрото
„Сървайвърка на съд за дрога“
1000 саксии в дома й
Въртяла бизнес с канабис
„Задигнаха барелеф на Филип Тотю“
От родната му къща
Полицията бди по пунктовете за метал
„За чудо“
Традиционно литийно шествиe с Чудотворната икона на Света Богородица се проведе на Бачковския манастир. Всяка година на втория ден на Великден иконата се носи на ръце от манастира до местността Клувията, а миряните вярват, че тя лекува бездетие.
„Преди да се гръмне зарязан изби родата на любовница“
Застреля дядо и внуче

в. „МОНИТОР“
„Заличиха 206 партии фантоми“
Още 13 екзотични формации отиват в историята
Споминаха се три БКП-та, „Български орел“ и „отроче“ на Лупи
По искане на прокуратурата Софийският градски съд е заличил общо 206 партии фантоми през последните две години. Това става ясно от списък, предоставен от съда на ръководството на парламента във връзка с изготвянето на проекта за изборен кодекс В момента има висящи производства за разпускането на още 13 партии, които не отговарят на изискванията.
„Министърът по еврофондовете Томислав Дончев: Чакаме 1,5 млрд. лв.от ЕС до януари“
„1000 лв. глоба за немарливи студенти“
При закъсняло дипломиране в СУ
„Англичани напират за родни зъболекари“
Заради по-евтините услуги
„Молят Стратега да спасява ЦСКА“
Шефовете искат Димитър Пенев да смени Зафиров след провала
„Суперкъртица копае по 9 метра метро на ден“
Немската машина подхваща тунела от „Надежда“ до НДК
Железницата ще слиза на 23 м под земята
„Зарязан мъж гръмна трима и се самоуби“
Полиция заварди шуменското село Каменяк заради страх от размирици

в. „ЗЕМЯ“
„Ченгета в смут от екшън филмите на МВР“
Холивудските арести може да доведат до разстрели, предупредиха експерти
Смущаващо е участието на снимачен екип на МВР при всички акции, те не заснемат събитието, а снимат филм, обяви експертът по национална сигурност Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР при правителството на Иван Костов. По принцип този материал е таймиран в цял свят, за да не бъде манипулиран и да се види, че арестът е направен по правилата, а тук имаме игра на кинематография, уточни той. Всяко задържане се извършва след проучване и в случая с Николай Цонев беше ясно, че няма да окаже съпротива, защото е бил в болница, добави Радулов. Според него заповедта на прокурор Роман Василев е в противоречие със закона, тъй като не може човек със сложени белезници да бъде каран да застане на колене. Подобни задържания по холивудски могат да доведат до разстрели, обясни Радулов.
„Няма партия ОТОМАН“
Партия ОТОМАН няма, тя не е учредена в Свищов, съобщиха от Районната прокуратура в града. Според резултатите от полицейска проверка на 3 април са били съставени предупредителни протоколи на братята Юзеир и Али Юзеирови за опита да проведат учредително събрание, без да имат разрешение. Освен това данните, с които разполага прокуратурата, са категорични, че не е имало достатъчно хора на сбирката на Юзеирови, така че и вторият им опит да направят партия е неуспешен.
„Бой за козунак в центъра на Пловдив“
„Англия въвежда 50 на сто данък лукс“
„Пенсионери луднаха по ферми за охлюви“
До 30 000 евро на декар може да се печели от рогатите животинки
Пенсионери луднаха по ферми за охлюви, съобщи Симона Моллова, главен консултант в Националния охлювъден клъстер. Над 100 мераклии с доход под 250 лева са подали молби за безплатно изграждане на плантации за рогатите животинки. Инициативата на земеделското сдружение е по специална партньорска програма с банка и застрахователно дружество. Само десет души обаче ще имат късмета да получат даром ферма. Експертите са пресметнали, че в зависимост от качеството, избраната технология и добрите грижи за отглеждане на екзотичния деликатес могат да се печелят до 30 000 евро от декар.
„Бойко Борисов: Нямам приятели и на никого не съм помагал“
„Тъжна България“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *