Преглед на печата

„Евтиното е № 1 в менюто ни“ гласи „Темата“ на ТРУД. Малко над 64 процента от хората предпочитат да пазаруват от големите супермаркети, защото те гарантират висок стандарт на обслужване, пише вестникът, като се позовава на проучване на УНСС. През последната година клиентите обаче се пренасочват към нисък клас продукти, което доведе до ценова война и по-малко инвестиции в сектора. В малките градчета пък преобладават бакалии, които зареждат пакетирани млечни и месни продукти, допълва изданието.

Кризата все още е тук и продължава да свива приходите на българския бизнес, посочва от своя страна ДНЕВНИК. Дори в сектори като хранително-вкусовия, кото се смятаха за по-защитени, има спад на продажбите, показват отчетите на публичните компании за второто тримесечие.

Тази година хазната вероятно няма да събере дори снижените с 2 милиарда лева приходи след актуализацията на бюджета, пише на първа страница вестник СЕГА. Към края на юни не се забелязва подобрение на събираемостта, става ясно от месечния бюлетин за изпълнение на бюджета. Сметките показват, че ако се върви с тези темпове, изоставането към края на годината весроятно ще е между 300 и 500 милиона лева.

800 милиона лева дължат работодатели за осигуровки и лихвите върху тях, посочва СТАНДАРТ, като се позовава на управителя на НОИ Христина Митрева. Сумата представлява борчовете на некоректните шефове за последните пет години.

Новият регламент за използване на залежалите отпуски отива в съда, отбелязва НОВИНАР. Изданието съобщава, че президентът Георги Първанов е сезирал Контитуционния съд за последните поправки в Кодекса на труда, това направи и социалистът Любен Корнезов с подписите на 51 депутати от БСП и ДПС.

Данък сгради ще се изчислява по нова формула, пише МОНИТОР. Според предложение на Националното сдружение на общините, което предстои да бъде вписано в новия закон за местните данъци и такси, налогът ще се формира на базата на пазарната оценка на жилището и промил, който общинските съвети ще определят всяка година.

Мобилните оператори и доставчиците на телекомуникационни услуги са най-изобретателни в опитите си задържане на потребителите си и често пъти използват не особено пазарни прийоми, посочва вестник ПАРИ. Такива са например клаузите за автоматично подновяване на договорите и неустойките, ако някой се откаже предсрочно от договора си или смени тарифния си план.

Газовата връзка между България и Турция може да бъде построена така, че чрез нея да може да се постави началото на газопровода „Набуко“, отбелязва на първа страница вестник КЛАСА. Изданието се позовава на енергийния министър Трайчо Трайков, според когото идеята е била предложена и одобрена от консоциума за европейския газопровод.
Енергийна тема и от вестник ДУМА.Две американски компании са заявили интерес към търсене и проучване на нефт и природен газ у нас, пише вестникът в статия под заглавие „САЩ искат да дупчат за газ четвърт България.“ Площите, към които е проявен интерес от страна на фирмите, обхващат над 24 хиляди квадратни километра в 11 области.

Електрически автомобил, който изминава 100 километра срещу 2 лева и 90 стотинки, ще се произвежда след някоко месеца в Стара Загора, пише 24 ЧАСА. Идеята е заводът да достигне капацитет от 15 хиляди бройки годишно при единична от проблизително 20 хиляди лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *