Преглед на печата

„Студентите остават без стипендии от есента“, пише във водещото си заглавие СЕГА. Орязването на университетските бюджети ще доведе до спиране на плащанията за успех и по социални критерии. В такова положение е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ също ще има „сериозни трудности“, признава заместник-ректорът Иван Петков. Броят на стипендиантите в УНСС ще намалее почти тройно, допълва СЕГА.
„Депутатка върти закона в свой интерес“, пише ТРУД, както сам вестникът отбелязва, „на вниманието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов“. Визира се случаят с доцент Геновева Алексиева, депутат от управляващата партия и заместник-председател парламентарната здравна комисия. Според публикация от сряда, по време на конкурс за доценти в края на юни Алексиева е гласувала за дъщеря си. Новото по случая е, че един от участниците в конкурса, доктор Красимир Коев, ще заведе иск срещу Специализирания научен съвет по офталмология и Висшата атестационна комисия за нарушение на закона за предотвратяване на конфликт на интереси.
Изливането на отпадни води в морето и реките ще спре до две-три години, пише ДНЕВНИК. Повече от 600 милиона евро по оперативна програма „Околна среда“ вече са достъпни за общините, съобщава изданието. Близо година средствата бяха блокирани заради скъпите договори, сключени от предишното правителство. След пренаписване на правилата управляващият орган по програмата е изпратил покани до 124 курорта и селища с над десет хиляди жители. С европейските средства те ще изградят пречиствателни станции и ВиК-системи. Отварянето на схемата ще осигури работа на строителния бизнес, прогнозира ДНЕВНИК.
МВР трябва да засили вътрешния контрол върху служителите, които извършват класифицирането на информация по съдебни дела. Това призовава от страниците на ТРУД Александър Кашъмов, шеф на правния екип на Програма „Достъп до информация“. Няма европейска практика заради един „класифициран документ да се засекретява цяло дело. Обществото има право да знае какви доказателства са събрани и как се води един процес. Самоличността на анонимните свидетели трябва да бъде запазена, но информацията им трябва да е публична. Така гражданите ще знаят дали процесът е дирижиран или честен и ще могат да се ориентират кой е крив и кой – прав, в споровете между МВР и съдиите, посочва експертът.
Хотелите по морето ще могат да затварят плажни ивици за своите клиенти. Тази промяна ще бъде записана в Закона за Черноморското крайбрежие по предложение на министерството на регионалното развитие, пише 24 ЧАСА. Идеята дали управителите на крайморските области. Констатацията на вестника е: „Разделят плажовете за бедни и богати“.
Царски гори могат да докарат режим на тока в Боровец, твърди СТАНДАРТ. Възможно е електрическата мрежа в зимния курорт да не издържи на натоварването без нова подстанция. Проектът за нея е готов от пет години, но няма терен за построяването й, твърдят от ЧЕЗ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *