Преглед на печата

Енергото опипва почвата за скок на тока от 1 юли, пише „24 часа“. Две от дружествата, ЕВН и ЧЕЗ, са потвърдили намеренията си пред изданието. Все още не е ясно с колко точно процента ще са предложенията и дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ги одобри.
Скача екотаксата при вноса на автомобили, отбелязва „Труд“. От Нова година таксата за автомобили по-стари от 10 години се увеличава с 25 лв. и вече ще е 267 лв. Идеята била да не ставаме морга за стари коли.
Икономиката на България ще започне постепенно да се възстановява, подкрепена от износа и малките вътрешни инвестиции, сочи допитване на „Дневник“ сред икономисти и представители на бизнеса. Растежът ще бъде около 2%, като заради инфлацията ефективно той ще е около нулата. Като потенциален, но сериозен риск се посочва непредсказуемостта в действията на правителството.
Банките посрещат новата година червиви от пари, отбелязва „Стандарт“. Само за ноември депозитите са нараснали а 1,6%, а раздадените заеми – едва с 0,4%. Това не е съвсем добра новина, защото парите не се въртят в икономиката под формата на кредити, носейки печалба, а върху тях само се трупат лихви, коментира вестникът.
Очаква се намаление на лихвите по кредитите през тази година, пише „Новинар“, като цитира думи на финансовия анализатор Иван Стойков пред Българското национално радио. Понижението няма да е голямо и според прогнозите лихвите няма да минават 15%.
В края на 2010 г. неизплатените задължения на държавата към бизнеса са били приблизително 205 млн. лв., твърди пред вестник „Класа“ финансовият министър Симеон Дянков. Само бизнесът, който не е искал да си вземе парите, не е получил стари плащания от централния бюджет, допълва Дянков.
От днес започват проверките по заведенията за спазването на новите ограничения срещу тютюнопушенето, припомня вестник „Пари“. Новите правила няма да намалят пушенето, но ще окажат негативно влияние върху посещаемостта на по-малките заведения, което може да доведе до затварянето на доста обекти, коментира изданието.
Всяка четвърта кола у нас е без „Гражданска отговорност“, алармира „Монитор“. Това е далеч под критичния праг от покритие на застраховката от 90%, което значително увеличава рисковете от санкции от страна на евроинституциите, посочва вестникът.
Почти цялото ръководство на общинския съвет в Гълъбово бе нарочено за престъпна група от прокуратурата, пише „Дума“. За ръководител на групата се смята отстраненият кмет Николай Тонев, обвиняван в нагласяване на обществени поръчки за строителството на нова сграда за общинската администрация, изграждането на сметище и други пътни съоръжения.
Американското посолство смята, че футболът в България е оплетен в корупция, а клубовете са собственост на босове на организираната престъпност, пише „Сега“. Това става ясно от секретна телеграма от 15 януари 2010 г., появила се в испанския всекидневник „Ел Паис“. Сред имената, цитирани от временно управляващата тогава посолството Сюзан Сътън, са Тодор Батков, мощният бизнес конгломерат ТИМ, братя Маринови, по прякор Маргини, и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *