Предимството да започнеш сега

Предимството е: колкото по-рано в живота си осъзнаете, че парите са важни, толкова по-скоро ще се радвате на тяхното изобилие. Независимо на каква възраст сте – след време ще имате огромно предимство. Не са мотайте, помислете ако сега:

– Започнете да следите разходите си.

– Започнете да инвестирате.

– Започнете да мислите за допълнителни доходи.

– Спрете да харчите парите си за глупости.

– Спрете да давете пари назаем на приятели.

– Спрете да живеете „за момента“.
Започвайки да следите разходите си, вие виждате къде отиват парите ви. Много хора получават завидни заплати, но не знаят в какви посоки текът финансите им. Ще бъдете изненадани, когато видите обобщени данни на месечните или годишните разходи, които правите.
Спестяването е първото нещо, което трябва да направите и да изградите като навик. Започнете да спестявате по 10% от всеки лев, който получавате – дори и нищожна сума след време би се превърнала в цяло състояние. Автоматизирайте процеса – всички банки предлагат такава опция.
Инвестирайте някъде, където рискът да загубите е малък. По този начин вашите пари ще се увеличават сами. С достатъчно дълъг времеви хоризонт, инвестициите могат да ви направят милионери.
Ако започнете да получавате допълнителни доходи сега, това ще ви даде по-добра стартова позиция по пътя към забогатяването.
Пари за глупости… Всеки от нас някога е купувал неща, които в действителност не му трябват. И сме плащали за услуги, които също не ни трябват. За съжаление осъзнаваме твърде късно, че сме си хвърлили парите на вятъра. Нека когато купуваме нещо, да си зададем въпроса „Това нещо трябва ли ми наистина?“.
Ваш приятел, колега или роднина се нуждае от известна сума пари за няколко седмици или месеци? Препратете го към най-близката кредитна институция. Помнете, че когато давате пари на заем на някого, вие не правите услуга нито на него, нито на себе си. Дръжте под ръка визитки на кредитни консултанти и ги връчвайте на всеки ваш близък, който поиска пари. Самият аз нито вземам, нито давам пари на заем – описал съм мнението си по този въпрос тук. Блогърът Мариян Йорданов посочва 11 причини да не даваме пари на заем – препоръчвам да ги прочетете.
Ако спрете да живеете за настоящия момент, има голяма вероятност оставащата част от живота ви да е пълноценна и изпълнена с щастливи моменти. Гледайте в перспективата на времето, мислете за следващите 10, 20, 50 години. Осмислете навиците си – премахнете вредните и си създайте полезни. По прогнозни данни на ООН през втората половина на настоящия век средната продължителност на човешкия живот в някои страни ще надхвърли 100 години. Ако в момента сте на 20 години, помислете какво ще правите в следващите 80.
Отложете изобилието днес, за да си осигурите спокоен и достоен живот след години.

Благовест ЦВЕТАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *