Председателят на парламента нареди публично да се обявят замените на гори

Председателят на Народното събрание Георги Пирински е разпоредил Държавна агенция по горите (ДАГ) да изпълни изискването на Закона за горите и да даде публичност на всички направени досега замени на частни с държавни гори. Това се потвърждава в писмо, изпратено до коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, съобщиха от организацията.
Това става, след като коалицията е поискала официално от председателя на парламента и от премиера да дадат публичност за работата на ДАГ, тъй като самата агенция не предоставя информация, както изисква законът, се казва в съобщението на еколозите.
При приемането на промените в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, парламентът реши целите заповеди за замени (без личните данни в тях) да бъдат публикувани задължително на уебсайта на Държавната агенция по горите и на Министерството на земеделието и храните. Досега това не е направено, подчертават от коалицията.
Същевременно от източници от ДАГ е излязла неофициална информация, че замени на гори са били правени и след публикуването на отмяната им чрез закон в Държавен вестник на 23 януари 2009 г., алармират от организацията.
Били са използвани празни бланки за заповеди със запазени номера отпреди тази дата и са били осъществени множество замени. За периода 30 април 2008 – 16 януари 2009 г. са известни 61 замени на гори на обща площ около 15 хил. декара.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *