Представиха План за развитието на културния туризъм у нас

България има висок културно-исторически потенциал, който все още не е напълно разгърнат. Поради тази причина трябва да се открият и анализират пречките в развитието на сектора. Това се казва в 3-годишно изследване, което е основа за създаването на Стратегически план за развитие на културния туризъм в страната ни. Партньор на българската страна по проекта е италианската област Кампания. Началото на съвместната работа е започнало през февруари 2006 г., като днес (12 юни) беше представен окончателният вариант на плана. В събитието участваха представители на Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и горите, Държавната агенция по туризъм, на областните и общинските администрации, на регионалните музеи, на неправителствени организации, както и представители на италианските партньори, работили по проекта.
Стратегическият план е разработен съгласно подписан през 2005 г. протокол за намерения между Министерството на културата на България и област Кампания. По него са работили италиански експерти на Регионалния клон в Кампания на Националната асоциация на строителите „АНЧЕ“, съвместно с Областната управа на Кампания и Археологическата дирекция на Помпей. Проучвателните дейности по проекта са свързани с оценка на туристическите ресурси на страната и условията за конкурентоспособност на общата система на културния туризъм в България.

През първите 6 месеца на 2008 година в България е отчетен 5% ръст на международните посещения. Страната има статут на регионален лидер като туристическа дестинация. Туристическите потоци са характеризирани със силен сезонен растеж през летните месеци, се казва в анализа.

Нямаме инфраструктура, кадри и изграден календар с мероприятия
През 2007 година е направено проучване с цел получаване на информация от представители на българите общини. Според наблюдението на интервюираните, факторите, които възпрепятстват развитието на културния ни туризъм, са свързани с недостатъчно развитата транспортна инфраструктура, с липсата на подходящи услуги за свободното време и с ниското ниво на качеството на човешките ресурси. Посочено е още, че страната ни няма изработен календар със събития и мероприятия.
Най-атрактивни райони
Като най-атрактивни райони са посочени Черноморието, Родопите, Югозападна България с планините Рила и Пирин, както и долините на реките Струма, Места, Централна Стара Планина.
13 дестинации, които си струва да бъдат видени
В специален раздел е направен анализ за привлекателността на други 13 природни и културни забележителности (локоси) с наименования:

„Велика София“, „Долината на Царете“, „Велико Търново“, „По бреговете на Дунав“, „Каменно сърце“, „Старите столици“, „По бреговете на Черно море“, „Странджа планина“, „Перперикон“, „Пловдив и Римската империя“, „Портата на Родопите“, „Големите планини“, „Вкаменената гора“.

„Културният туризъм не е развит на необходимото ниво и в необходимите аспекти, така както би трябвало да бъде съобразен с европейските стандарти и документи“, смята зам.-министърът на културата Явор Милушев.

На представянето на стратегическия план присъства и посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо, който изтъкна, че няма спомен в друга страна по света да е правена подобна стратегия. За да не остане обаче идеята на хартия, посланикът призова:

„България да предприеме спешни действия, за да получи нужното финансиране от Европейската комисия още преди края на 2009 година“.

Наши кметове на среща с италианския посланик
Стефано Бенацо изтъкна още, че като посланик се е срещал с много наши кметове. Наблюденията му са, че не се вслушват достатъчно в техните искания и предложения. Италианският посланик съобщи още, че подготвя дискусия с кметовете на общини.
Други българо-италиански проекти
Италиански организации са заявили желание да финансират обекти в областта на културно-историческия туризъм. Подготвят се и някои други съвместни инициативи между двете страни, разкри италианецът. Сред тях е съвместен пилотен проект отново с областта Кампания, с който да се кандидатства за субсидия от Брюксел. Разработва се и споразумение за взаимно популяризиране на туризма у нас и в Италия.
Икономическата криза и туризмът в Европа
По време на срещата беше отчетено още, че Европа е най-засегната от спада на туристическите посещения през 2008 г. Причина за това е, че основните пазари на континента са били в икономическа рецесия през цялата втора половина на 2008 г. За разлика от страните в Близкия изток (+11%), Африка (+5%), Северна и Южна Америка (+4%), Азия и Океания (+ 1,6%), които отбелязват подем на туризма, Европа не регистрира ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *