Предстои трудно обсъждане на проектобюджета

Минималната заплата да остане 240 лв. през следващите четири години, минималната пенсия, която сега е 136 лв. и социалната – 100,86 лв. – също да не се променят – това предвижда проектът за бюджета до 2013 г., но но преди да е обсъден със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Миналата седмица синдикатите и работодатели са получили този проект и очевидно така до него се е добрал и бившият министър-председател Станишев, който остро го критикува в края на миналата седмица пред най-верни симпатизанти на социалистическата партия. Председателят на БСП обаче представил данните, които обявил, за окончателно решение.
Проектът ще бъде обсъден от работодатели, синдикати и управляващи днес, а в сряда ще бъде разгледан на заседание на Министерския съвет. В проекта пишело, че на равнището от 2009 г. ще трябва да останат детските добавки (35 лв. на месец), майчинските добавкиза неосигурени жени (100 лв.), всички социални плащания, а обезщетенията за безработица дори да намалеят. Повечето от тези рамки обаче не се примали нито от синдикатите, нито от министъра на труда и социалната политика.
Екипът на министър Тотю Младенов възразил категорично по основни пунктове в проекторамката, засягащи жизненото равнище, пише днес в. „Труд“.
Минималната заплата не трябвало да се задържа, защото сега е най-ниска в ЕС – 123 евро при 153 за Румъния, 589 – за Словения и т.н. Подобни са аргументите за бюджетните заплати и за най-ниските пенсии.
Основните социални плащания трябвало да се индексират поне с ръста на потребителските цени, за да не загубят покупателната си способност. Намалението на обезщетенията за безработни пък увеличавало риска те да изпаднат в бедност.
Правителството няма да променя данъчните ставки през 2010 г. – това е записано във вариант на Средносрочната фискална рамка на страната за периода 2010-2013 г., пише днес в. „Класа“.
В макрорамката били очертани два сценария за развитие на икономиката – реалистичен и песимистичен, в зависимост от това дали ще бъдат усвоени средствата от еврофондовете.
Макар че е предвидено общата данъчна политика да се запази, ще има намаление на осигуровките с 2 пункта. Работодателските организации обаче искат намалението да е с 5%, а синдикатите са против.
Както вече финансовият министър Дянков много пъти обясни, правителственият проект е понижението да бъде стъпаловидно. През 2010 г. осигуровките трябва да се намалят с 2% и следващите две години с по още 1%.
Сред измененията в макрорамката е планирана промяна при акцизите заради поетите ангажименти към ЕС. Те ще бъдат минимални, а единствената по-сериозна корекция ще бъде за цигарите.
За 2010 г. е заложен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,2-1,5%. Очакванията са през 2011 г. да започне отново поетапен ръст, като се предвижда той да не е повече от 2 пункта в сравнение с предходната година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *