Предстоят сериозни промени в Google търсенето

Google обяви нов алгоритъм, който ще се използва в бъдеще в най-популярната търсеща машина. Нови фактори ще влияят съществено при подреждане на резултатите от заявките за търсене.

Google обяви нов алгоритъм, който ще се използва в бъдеще в най-популярната търсеща машина. Нови фактори ще влияят съществено при подреждане на резултатите от заявките за търсене.

Резултатите от търсене в Google ще се издават по нов алгоритъм след около година
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет компанията нарича новите критерии „page experience”, или начина, по който потребителите взаимодействат с уеб страниците, удобството и др. Казано по-просто, ако даден сайт е неудобен и на потребителя не му е приятно да го ползва, Google ще понижи неговата позиция в резултатите от търсене, информира technews.bg.

Три лесни начина за изчистване на кеша в Google Chrome | Digital.bg

За оценка на удобството ще се използват различни показатели. Ключови параметри са скоростта на зареждане, интерактивността и стабилността – те попадат в групата „Core Web Vitals”.

Освен това Google ще отчита характеристики на сайтовете като дружелюбност към мобилни устройства, сигурност при разглеждане на страниците, поддръжка на HTTPS и отсъствие на натрапчива реклама.

Ключови критерии за индексиране на уеб сайтовете, според новия алгоритъм на Google
(източник: Google)

Прави впечатление, че от списъка с изисквания даден сайт да получи висок рейтинг отпада поддръжката на технологията AMP, която Google наложи като предпочитан мобилен формат на уеб сайтовете.

Какви са последните промени в Google търсенето? | Reshenia.com ...

Очаква се новият алгоритъм да влезе в сила следващата година. Google ще започне да напомня на собствениците на сайтове 6 месеца преди да задейства алгоритъма, за да се подготвят за промяната през 2021 г.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *