Президентът Тръмп и автомобилния бизнес

Доналд Тръмп спечели президентството печелейки географската сърцевина на Америка. Този регион е бастионът на американската автомобилна индустрия. Тръмп намери силна допирна точка с лидерите на автомобилния бизнес, по-специално с изпълнителния директор на Форд Марк Фийлдс, като основна причина за това стана обещанието и нагласата на новият президент да погаси част необезпечените кредити и да върне част от производството обратно в САЩ от Мексико.

В момента продажбите на коли бележат едни от найдобрите си нива. Финансовите субсидии и фирмени фалити от 2009 не са сред обичайните теми за публична дискусия, но те остават част от наследството на администрацията на Барак Обама. Установяването на заводи в Мексико може да се окаже голям политически въпрос. Автомобилните производители искат да сглобяват автомобили в Мексико, за да могат да продължат да принуждават местните субекти да произвеждат по-малки модели, които са по-неконкурентноспособни спрямо по-големите модели, които доминират пазара в САЩ.

Споразумението НАФТА им дава достъп до по-евтина работна ръка, в регион, който се определя като една от локациите – най големи автопроизводители на автомобили в бъдеще. Това може да се окаже сериозно предизвикателство от политическа гледна точка в зависимост от това, какво ще се случи с НАФТА през следващите няколко години. Тенденциите сочат, че вероятно фокусът на производство ще се премести върху по-малки модели в САЩ.

Тръмп вече многократно даде да се разбере, че ще субсидира Форд да върне производството на американска земя. Нестабилната икономическа ситиация може да ускори нов цикъл на спадане на продажбите. Кредитирането може да се окаже по-трудно, отколкото изглежда сега, защото това зависи и от политиката по лихвите на Федралния резерв. Нови моменти се очакват от законовите регулации за икономичност на превозните средства. Пазарът обаче показва, че потребителите в момента купуват по-големи и не толкова икономични коли, което затруднява допълнително автомобилните компании да отговорят на регулациите и да създават коли, които да посрещат новите стандарти за екология и ефикасност. След официалното встъпване в длъжност ще стане по-ясно какви промени ще настъпят в автомобилната индустрия на Америка.

 

Митко ДИНКОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *